• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Откриха уран двойно над нормата и във Велинград

Откриха уран двойно над нормата и във Велинград

/КРОСС/ Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград, съобщава БНР позовавайки се на информация от Регионалната здравна инспекция.

Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми.

Водоснабдяването в куротния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник - помпена станция. На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди.

Румен Атанасов, началник на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ - Пазарджик допълва:

„Зоните са части от квартал "Чепино" и "Лъдженец", село Грашево и махала "Мечо корито" и населените места "Света Петка", местността Юндола и Пашово. Разпоредили сме да спрем водоподаването за питейни нужди. Вероятно вече е спряно това водоподаване от Клептуза и Легоринец.

Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени. Жителите на град Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция на града, основно която захранва и до момента е захранвала две трети от града, сега ще захранва целия град. Остават другите населени места, за които просто трябва да се търси алтернатива.

По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването.

За "Хоризонт" кметът на Велинград Костадин Коев коментира:

„Нека да дойдат да съставят констативния протокол от РЗИ - Пазарджик и тогава вече ще мога да говоря нещо конкретно. Нямам още нищо черно на бяло, за да мога да ви кажа. Обадих се на директора на ВиК дружеството. Оттам вече пътуват за Пазарджик. Като ми дадат констативния протокол от Пазарджик, ще можем да коментираме нещо конкретно".

Припомняме, че преди ден от Върховната административна прокуратура разпоредиха главният здравен инспектор да провери качеството на питейната вода в цялата страна. От прокуратурата настояват да се провери как се спазват нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Срокът на проверката е 22 май 2017 година. До това разпореждане се стигна, след като се разбра, че повече от половин година в Хасково са пили вода с уран, но властите са мълчали. Преди няколко дни бе съобщено, че е открит естествен уран във водата в Първомай, но вчера бе уточнено, че резултатите не са отчели наличие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.