• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Хора от цялата страна на протест пред КЕВР

Хора от цялата страна на протест пред КЕВР

/КРОСС/ Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на КЕВР. Тяхното недоволство е свързано с очакваното поскъпване на цената на водата, което регулаторът ще приеме по-късно днес.

Протестът е организиран от БСП, а за протеста пристигнаха хора от цялата страна и по-специално от 14-те областите, в които се готви увеличение на водата. Най-сериозен скок се готви за жителите на Ямбол - с 20% и на Враца - с 13 на сто. За столицата очакваното поскъпване е с близо 10%.

С плакати „Водата е човешко право" и „Бойко, ти си гола вода" те се обявиха както против поскъпването, така и срещу политиката на кабинета.

"Г-н председател, къде са ни договорите със "Софийска вода", пише на един от издигнатите лозунги.

„Очакваното поскъпване на цената на водата е неприемливо, при положение че 1/3 от София няма и канализация. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов.

Той подчерта пред протестиращите, че недоволството им е оправдано. Велизар Енчев, депутат от 43-тото Народно събрание, обвини управляващата коалиция в това, че е България е най-бедната и най-бедната страна в ЕС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заедно с голяма част от парламентарната група, също се включиха в протеста пред КЕВР В протеста участва голяма част от парламентарната група на БСП, както и много граждани.

„Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима от концесионера си. Не може да се живее повече така", обяви Нинова.

Тя заяви, че в момента КЕВР решава да вдигне цената на водата от 3 до 30% и допълни, че увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението. По думите ѝ правителството провежда политики на геноцид.

"40 млрд. лв. се крадат годишно, но няма 2,5 млн. лв. за онкоболни", каза Нинова и допълни, че днешният протест е и във връзка с концесията на "Софийска вода".

Лидерът на БСП обясни, че управляващите не спират да крадат пари.

"Благодаря, че имате мнение и смелост да го изразите. Предайте това на вашите съграждани, нека и те поискат промяната, която искаме ние", обърна се Нинова към протестиращите.

"В основата на всичките ви несгоди, е корупцията на България. Вече ви казах, че 10 млрд. лв. се крадат годишно. Ето защо ви призоваваме на 17 януари, пред парламента, по време на вота на недоверие, за да поискаме оставката им най-вече заради корупцията. Вчера приеха закон за борба с корупцията, в който пише, че тя не е престъпление", допълни Нинова, относно гласуването на антикорупционния закон в парламента.

Тя отбеляза, че с приетия закон, управляващите ще борят корупцията с глоби и проверка на декларации.

"Вчера приеха закон за борба с корупцията и орган, който ще се бори с тази корупция, но този орган те сами ще си назначават. Това не е закон за борба с корупцията. Това е закон за защита на корупцията. Имитират пред вас борба с корупцията, за да могат скрито и зад гърба ви да продължават да крадат"- коментира Нинова.

Тя изтъкна, че този закон, както и ветото на президента Радев бяха подкрепени от гласовете на Марешки - човек, който е със свален имунитет, човек с няколко обвинения, човек, който търгува на тъмно с лекарства, вчера натисна копчето да спре лекарствата на онкоболните.

"Укротиха Волен и си купиха Марешки. Марешки е златният пръст на правителството. Днес Марешки управлява България. За това ли гласува българският народ - човек с обвинения, със свален имунитет да спасява правителството" - възмути се Корнелия Нинова.

Според нея сега Бойко Борисов е зависим от Марешки, а не от българския народ.

След нейното изказване протестиращите се отправиха към сградата на Министерски съвет, където по думите ѝ се намира главният виновник за увеличението на цената на водата.

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера - от ВМРО, поискаха оставката на членовете на КЕВР.

Движението в района е блокирано На място има засилено полицейско присъствие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не само БСП са организатори на протеста! Преди тях "Българска пролет" на Велизар Енчев обявиха своето решение за протест!

15.12.2017 19:25:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.