• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Милка Христова: Искаме гаранции за водата на София, липсва достатъчно и убедителна информация

Милка Христова: Искаме гаранции за водата на София, липсва достатъчно и убедителна информация

/КРОСС/ "БСП за България" в СОС ще вземе своето окончателно решение за осигуряване на вода за Перник през водопроводната мрежа на София, когато получи достатъчно информация и отговори на конкретни въпроси, от които да бъдем убедени, че решавайки един изключително тежък проблем в Перник, няма да стане причина за възникването на друг, който да засегне интересите на столичани.

В този смисъл, смятаме че заклинанията и обещанията не са достатъчни, не вършат работа, затова искаме гаранции за водата на София, както и че от заседанията на постоянната комисия по инженерната инфраструктура, както и от тези на останалите комисии, ще получим достатъчно и убедителна информация по поставените въпроси, която към момента липсва", каза Милка Христова, зам.- председател на СОС, заместник- председател на БСП-София и член на ИБ на БСП пред БНР.

„Тя допълни, че от левицата разбират нуждата от спешни мерки за решаване на възникналата хуманитарна криза, но допълни, че подобни отговорни решения не трябва да се взимат само с емпатия и емоции, а и с нужните експертни уверения и информация, че предложените мерки са безопасни и ефективни.

"Трябва да бъдем изключително внимателни- решавайки един проблем, да не създадем друг. Важен е и финансовият аспект тук. Става ясно, че основната отговорност по провеждането на водата и осигуряването на нужното водоподаване ще бъде реализирано от концeсионера Софийска вода.

До момента обаче нямаме надеждна информация относно механизма, по който ще се отчитат тези допълнителни разходи и гаранции дали това няма да се отрази на и без друго високите сметки на столичани, за таксите, които те плащат за водоподаването и използването към Софийска вода", изказа своите притеснения Христова.

Тя напомни, че е станало ясно какво е предложението на министерството, но заяви, че те нямат никаква проектна готовност, както и че не трябва да се подминава състоянието на язовир "Бели Искър", предвид скандалите от 2017-2018-та година относно неговото състояние и възможност стената му да издържи на тежко водоподаване.

"За да се осигури безопасността на стената на язовир "Бели Искър", ще се поддържат по-ниски нива на водата в него. А сега разбираме, че към него вече са прехвърлени обеми вода от язовир "Белмекен". И веднага задавам въпрос - как това кореспондира с безопасната му експлоатация, която изисква ниско ниво?

Какво е това ниско ниво? Ще бъде ли спазено? Ще бъде ли гарантирана София и всички прилежащи области, в това число и град Самоков, срещу евентуални аварии.

Също и състоянието на Рилския водопровод, който осигурява 25% от нуждите на вода на столичани. Не е тайна, че водопроводът е стар.

Нямаме данни или проект, че този водопровод ще успее да издържи на водното налягане от подаването на тези допълнителни 300 литра в секунда.

Още по-сериозен проблем - няма никаква информация, водопроводът от отклонението до Бучино, което следва да бъде продължено с новия водопровод, има ли нужната проводимост, тъй като Рилският водопровод в различните си части не е с еднакъв капацитет.

Спестява се изключително важното обстоятелство, че Мало Бучино се намира по-ниско от височината на квартал "Изток" в Перник, до който трябва да бъде отнесена водата.

Това задължително изисква създаването на помпена станция, която не може нито да бъде проектирана, нито изградена в рамките на този 35 или 40 дневен срок, който ни се обещава. Как ще се отрази смесването на водата върху качеството на водата, която потребяват софиянци от Рилския водопровод?

Ще се отрази ли промяната в налягането в Рилския водопровод на качеството на водоподаването по високите етажи на сградите в София?", попита Христова.

"БСП за България" очаква експертни оценки, а не само политически изказвания и обещания, защото притесненията на левицата са по отношение на времето, в което се прави това предложение и по отношение на класическата готовност за неговата реализация.

Милка Христова попита и дали е случаен фактът, че това предложение се обявява точно в седмицата, в която се обявява вотът на недоверие, който е пряко свързан с кризата в сферата на екологията и по отношение на сектори "въздух", "вода", "отпадъци" и дали не е това поредната ПР акция на премиера и правителството, които очакват с това конкретно предложение, което няма как да бъде оценено експертно в такъв кратък период, да се замете отговорността. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.