• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Над 150 души протестираха срещу високите цени на водата в Клисура

Над 150 души протестираха срещу високите цени на водата в Клисура

/КРОСС/ Над 150 жители на Клисура излязоха на протест срещу новите по-високи цени на водата.

Те се обявиха против завишената стойност на питейната вода и бяха категорични, че е непосилна за тях, заради което се заканиха да не плащат новите сметки. Повечето протестиращи бяха възрастни хора, които взимат пенсии между 150 и 200 лв. на месец, а водата е поскъпнала с 64% от началото на юли.

Те носеха плакати „Водата на Клисуар е нашият Божи дар", „Ще имаме новата цена на водата, а на трапезата един хляб по-малко".

„В Клисура живеем няколкостотин души, предимно пенсионери с минимална пенсия. Всяка стотинка ни е скъпа. Сега сметките ни за вода ще станат двойни", заявиха пенсионери на протеста.

Досега жителите на подбалканското градче плащаха по 92 стотинки на кубически метър питейна вода, от 1 юли сметките им ще се увеличат драстично. Новата цена е с 64% по-високата и е 1.43 лв на кубик.

Протестиращите недоумяват какво е наложило увеличението, тъй като водата им идва от планината по гравитационен път, а ремонти не са правени от години.

От местното ВиК обясниха, че КЕВР е наложил нов бизнес план, който уеднаквява цените на водата, което идва по помпен и по гравитационен път.

„Цената на всяка стока се образува на базата на разходите, направени за нея", заяви кметът на градчето Генка Тодорова, която подкрепи протеста. В Клисура не са правени никакви разходи за питйната вода.

„Единственият харч на водното дружеството е за хлориране, допълни тя", цитирана от „Марица".

„Водопреносната мрежа на града е строена в началото на 20-те години на миналия век с доброволния труд на местните жители. Тръбите са купувани със средства, събрани от дарения от тукашните хора. Водата се събира от планински потоци във водоем, от който по гравитачен път слиза от планината до града в стари азбестови тръби, които са канцерогении.

Месеци наред градските чешми в Клисура са запечатани и по тях не тече вода, макар че водоемът прелива и излишната вода отива в дерето. Молим се на ВиК да пусне тези чешми, тъй като те не носят разходи. Но ни отговориха, че трябва да им се сложат водомери и да плащаме за тая вода, добави кметицата Генка Тодорова.

„И аз, и жителите на града не сме съгласни, тъй като за това не се правят разходи", категорична е тя.

Водата на Клисура е дар от Бога, не от държавата или някое дружество, настояват клисурци. Те са готови да спрат да си плащат сметките за вода и в най-скоро време да блокират подбалканския път София-Бургас, ако не бъде отменена заповедта за повишаване на цената на водата и не бъдат пуснати свободно градските чешми.

Преди няколко дни, когато гражданите насрочили датата на протестния митинг изпратили покана до ВиК представител на дружеството да обясни мотивите за новата цена на водата, но тя не бе уважена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.