• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Държавният глава ще присъства на благославянето на бойните знамена

Държавният глава ще присъства на благославянето на бойните знамена

/КРОСС/Днес е Богоявление. На този ден църквата отбелязва едно от най-важните събития в своята история - кръщението на Господ Исус Христос във водите на река Йордан. Това е денят на първото открито явяване на тайната на Троица - Отец, Син и Дух Светии. Това е и началото на проповедта на Христос. С потапянето си в йордановските води той е покръстен от Йоан Предтеча и поема върху себе си греховете на човешкия род. На този ден църквата отслужва и своя традиционен велик водосвет, с който напомня на вярващите, че онези, които са кръстени чрез вода и дух, са призвани към постоянно усъвършенстване и обновяване на човешката природа.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на българската армия на площад "Свети Александър Невски" в столицата. Държавният глава ще присъства на благославянето на бойните знамена с богоявленска вода. На водосвета ще бъдат осветени знамената на националната гвардейска част и Военната академия "Георги Раковски", както и знамената-светини. Сред тях е знамето, ушито за българското опълчение от Стиляна Параскевова през 1877-ма година, което става прототип на българския национален трибагреник. Сред знамената, осветени на Йордановден, са и знамето на Първи конен полк, участвало в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война.

На брега на Дунав ще бъде построена почетна военна рота, а русенският митрополит Наум ще направи богоявленски водосвет. Веднага след това смелчаци ще се хвърлят в битка за Христовия кръст в ледените води на реката. Най-бързият и ловкият сред тях ще получи парична награда от кмета Пламен Стоилов и богословия от владиката Наум.

Богоявленската традиция в Силистра е известна и със своеобразен рекорд. Четиринадесет поредни години Светият кръст е ваден от водата от един и същи човек - 37-годишният Светлин Иванов. Днес в община Силистра празнуват 2 751 именици. Най-възрастният е мъж на 94 години, а най-малкият - само на няколко месеца.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.