• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Националният военноисторически музей показва изложба, посветена на 140-ата годишнина на Военноморските сили

Националният военноисторически музей показва изложба, посветена на 140-ата годишнина на Военноморските сили

/КРОСС/ На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „На борда на флотската история", посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. За първи път пред столичната публика ще бъдат представени малко известни, но изключително ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал - Военноморския музей.
Сред любопитните експонати - свидетели на 140-годишната военноморска история на България, се открояват предмети от специално поръчаната и построена за Дунавската флотилия и Морската част княжеска яхта „Александър I" и отличия на Густав Карлсон - първия професионален водолаз в Дунавската флотилия. Споменът за първата българска морска победа с успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие" ще възкръсне със запазени вещи от миноносеца „Дръзки", кортика на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, отличия, фотографии и картички от Балканската война.
За отбраната на българските брегове през Първата световна война припомнят съхранени предмети от взривилия се през 1916 г. на българска мина противников кораб „Лейтенант Пушчин", водосамолетна бомба и корабна сирена, открита на морското дъно на Варненския залив през 2010 г. Разказът за ролята на Военноморските сили по време на Втората световна война оживява чрез кърмовия флаг на миночистачния катер „Места" - част от Беломорски флот, и фотоапарат от водосамолет Арадо 196-А. Изложбата проследява и обогатяването на корабния състав по време на Студената война, както и развитието на ВМС след 1989 г. чрез съвременни униформи, щурвал от мостика на подводница „Надежда" и много други.
По повод 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България на 9 април в Националния военноисторически музей ще се проведе и конференция на тема „Ролята на Военноморските сили на Република България в защита на националните интереси". Тя е организирана от командването на Военноморските сили и Националния военноисторически музей под патронажа на зам.-министър председателя по националната сигурност и обществен ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.