• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Война на умовете

Война на умовете

/КРОСС/Фанатикът е човек, който не може да промени възгледите си и отказва да смени темата.

Това определение на Чърчил между другото, саркастично казано по повод на генерал Дьо Гол, отдавна е добило изключителна естетика, тъй като е неприятно валидно за много хора, а също и за държави, доколкото държавните образувания имат свой собствен характер, често производен на дълговечни политически лобита. Казано с други думи: краят на Студената война не доведе до край на глобалното противопоставяне.

Нито възгледите са променени, нито темата е сменена. САЩ се стремят да изтласкат Русия от Европа и заедно с това да консервират постсъветското пространство в състояние на дезинтеграция и конфронтация. В отговор на тази доктрина в годините на безцеремонното придвижване на НАТО към руските граници рязко и категорично се усилва и антиамериканският вектор в руската политика.

Съвсем директно може да се каже, че глобалният риск между двата полюса не е изчезнал, а просто е променил формата си. Прословутата Карибска криза от октомври 1962 г. се счита за преломен момент в прехода от военносиловия тип война (свързан с използването на материални оръжия като ракети, танкове, бомби и пр.) към фоминирането на информационно-идеологическата война, чийто базисен инструмент е човешкото съзнание. Старият класически модел война е изтеглен към периферията на цивилизационно недостатъчно добре подредения свят - Ирак, Афганистан, някои страни в Африка и пр.

А новата постмодерна информационна война използва съвсем пълноценно за „поле на борбата" вътрешната същност на човека - мислите, убежденията, чувствата, разума, емоциите и пр. Знанията.

В този смисъл информационната война се цели в менталния модел на индивидите. И в културния капитал на нацията. Зараждането на тази нова военна доктрина се крие още в началото на Студената война. Още тогава ЦРУ и британските МИ6 подготвят дългосрочна стратегия за водене на психологическа война по създаването на прослойка сред интелигенцията, ориентирана на Запад. По-късно тази военна стратегия, свързана с когнитивните атаки, се избистря още по-ясно и се превръща във втори етап от демонтажа на възможна обединена Евразия. В тази война срещу геостратегическия противник за овладяване и доминация в света България е просто жертва, част от веригата, просто брънка от глобалното разграждане на истината.

Българският политически елит се управлява по схемата на задкулисните договорки с чуждите централи, с лесна, нископлатена, евтина агентурна инвазия, с инфилтриране на инкубаторни личности, обучени и превърнати в инструменти за прокарване на влияние, които се разполагат по възловите места, с елементарно окупиране на медийното пространство, с лесно диригентстване на публичната среда... С конструиране на „интелектуалната" прослойка, която ежедневно доказва правилото: глупаците са по-опасни от умните!

В очакване на новосформирания парламент у нас с нови страсти, конфигурации и алгебрични изчисления въпросително е как ще преживеем следващите 4 години. Ще ни дупчат ли за газ, ще ни застроят ли с „Уестингхаус", ще подкрепим ли нечия чуждоземна опозиция, която после ще се превърне в халифат и джихадистка заплаха за света, ще провалим ли всички енергийни и високотехнологични проекти у нас, за да се превърнем окончателно в люцернова плантация, в която няма дори люцерна, но пък има словесни оргии като „демократизация" на страната, инвестиционен бизнес климат, национални стратегии за едно или друго и т.н. Когато става дума за национални стратегии и идентичност, добавям в темата и думите на американския писател Уилям Фокнър, който казва: „Швейцария не е нация, а чист, спретнат, солиден бизнес". Така че нека мислим за националната доктрина на България не в невежи клишета и дребни отмъщения, а в посока на подобряване на възможностите за чист и солиден бизнес.

Калина Андролова, a-specto.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

питлест Калин

Калинче ,да си жива и здрава на майка си и баща си.Тази работа с анализите не е за теб,гледай си там дрешките и модата и червилата.А-а,и много здраве да носиш на Петьо Волгин и на чичо Путя.

21.10.2014 15:30:37

Анонимен

" В тази война срещу геостратегическия противник за овладяване и доминация в света България е просто жертва, част от веригата, просто брънка от глобалното разграждане на истината." Г-жице, имате пред вид надявам се също така и посегателствата на Русия върху нас. http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/30578-zlovesto-za-pomalko-ot-140-godini-rusiya-i-sssr-otneha-ot-balgariya-895-mlrd-dolara.html

19.10.2014 14:58:11

Анонимен

Тази на снимката не на шега бих я опънал и ще се почувствам по-умен ! Дано ми се случи !

18.10.2014 18:10:24

Красимир

Много правдив анализ. Браво на момичето. Все още има умни млади хора в БГ. Евгени Дайнов, Михаил Белчев, Велизар Шаламанов, Соломон Паси и редица други знайни и незнайни задкулисни проводници на новия световен ред ни доведоха до тук. Само такива млади хора може би ще успеят да посеят истината от ново да поникне в главите на младите момичета и момчета които в момента навлизат в живота, защото те са обхванати само от материалното, без капчица духовно в себе си, което е страшно. Такива хора лесно се управляват. Пример Украйна.

18.10.2014 09:35:55

Анонимен

Всичко това добре, ама тая хубавица дето се е подпряла за какво са я сложили ? Чака ли нещо или някого, но на мен ми навява само други мисли - сексуални, и това ще е най - доброто, което може да произходи от надписаното ...!

16.10.2014 15:00:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.