• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Цветлин Йовчев: Във война сме, губим я, ако не опазим свободите си

Цветлин Йовчев: Във война сме, губим я, ако не опазим свободите си

/КРОСС/ Имаме много сериозен проблем и още не съзнаваме дълбочината му. Затова мерките, които взимаме за решаването му, не са адекватни. 

„Ислямска държава" води война срещу нас. Тази война не е конвенционална, а информационна и хибридна. Информационната война - това е въздействие върху начина, по който ние възприемаме околния свят - с психологически, с разузнавателни операции, с електронна и кибервойна. Замисълът й е да се изгради у нас грешна представа за това, което се случва, така че ние да вземем грешни решения и да действаме погрешно. 
Хибридната война пък е едновременно използване на конвенционални оръжия и неконвенционални практики - камикадзета, криминални изяви и т.н. 
Днес сме свидетели на съчетание на видовете войни.

Това коментира в интервю за "Труд" Цветлин Йовчев, контраразузнавач и шеф на ДАНС от 1993 до 2011 г., вицепремиер и министър на вътрешните работи в периода 2013-2014 г. Сега е научен секретар в института за изследвания и обучение на докторанти и преподавател в катедра „Национална сигурност" на УНИБИТ.

По думите му "Ислямска държава" води информационната война много по-добре от "Ал Кайда". Терористичните актове не са цел, те са инструмент в тази война.
Вижте - в Ница има около 80 загинали, те не са много повече от жертвите на катастрофи в Европа. Но начинът, по който са убити, е шокиращ. Той предизвиква страх и ужас - а именно това е целта на ИДИЛ! Човешките жертви не са основното поражение, което тя иска да ни нанесе и го постига. Основното е, че променя начина ни на мислене и отношенията в обществото ни. Че предизвиква все по-голяма враждебност към ислямските общности, при което те биват все повече третирани по начин, който считат за несправедлив, изолират се все повече и се радикализират, каза той.

Ако опитаме само с конвенционални средства да воюваме - с насилие и с ограничаване на правата и свободите на гражданите от всички религии, ние ще подпомогнем „Ислямска държава", смята Йовчев. В този смисъл, той е съгласен с премиера Борисов значи, който заяви, че с война мир не се постига. Не е съгласен обаче с тезите, че НАТО трябва да се намеси. Тях той определи като глупави.
Какво да направи НАТО? Да окупира някоя от европейските столици след атентат? Да арестува мюсюлманите? Да нанесе ракетен удар?... Как? Ние можем ли да определим противника като нация, като етнос, като религия? Можем ли да посочим определена вражеска територия с армията, която воюва срещу нас? Не. Бойците на тази армия са сред нас, заяви Йовчев.
ИДИЛ води война и в съзнанието на хората, а там оръжието е идеологията, допълни той.

Йовчев заяви, че трябва да огледаме проблемите си и ги посочи:
Първият - дезинтеграцията на мюсюлманските общности. Вторият - засиленият емигрантски поток.
Третият - недостатъчното взаимодействие между службите в различните държави, които поотделно не могат да се справят.
По всеки от тези проблеми можем нещо да направим, категоричен е той.

Цветлин Йовчев обаче предупреди: Ако продължи тенденцията в нашата политическа система да се издигат хора само по партийна целесъобразност, ще стигнем дотам, че и да има политическа воля, няма да има способност за противодействие на терористичната заплаха.

Според него заплахата от тероризъм все още не е на прага ни, но е убеден, че терористичен акт в България ще има, макар да е в близките месеци и дори години.

Терорът е във Франция. Защо? Не заради нейната политика. А защото във Франция, както и в Белгия, има мигрантски и мюсюлмански общности, които не са интегрирани. В тях обяснимо има предпоставки за радикализиране, а държавата няма поглед там и не знае какво точно се случва. Пропагандата на „Ислямска държава" в тези общности намира добра почва, разбира се, и от нея израстват терористи, обясни той.
Според Йовчев, в тази обстановка има три начина да се гарантира сигурността на България.
Първият: да създадем възпираща сила в страната си. Но с 40 млрд. лв. брутен вътрешен продукт няма как да стане. Вторият начин е да постигнем неутралитет - както Швейцария го е постигнала - между враждуващите страни. Но и това не можем очевидно.
Третият начин е да бъдем част от съюз.
Ето защо НАТО за нас е без алтернатива - участието в него е единствена гаранция за сигурността ни, каза той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.