• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Не поканиха Путин на честванията на 80-годишнината от началото на Втората световна война в Полша

Не поканиха Путин на честванията на 80-годишнината от началото на Втората световна война в Полша

/КРОСС/ Над 250 високопоставени гости от 40 чуждестранни делегации присъстват на честванията в Полша на 80-годишнината от началото на Втората световна война.

За тържествата идват президентът и канцлерът на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел, президентът на Украйна Владимир Зеленски и вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс.

Българският държавен глава Румен Радев също участва в събитието.

Сред гостите обаче не е Владимир Путин, президентът на Русия, която изнесе най-голямата тежест на битката срещу хитлерофашизма по време на войната.

Прави впечатление, че на тържествата са поканени лидери на бивши съветски републики.

Домакините поясняват, че са поканили на тържествата в столицата Варшава представители на държави-членки на Европейския съюз, НАТО и Източното партньорство (в което влизат Армения, Азербайджан, Белоруссия, Грузия, Молдавия и Украйна).

Липсата на покана към Москва вече предизвика дипломатически стандал.

Русия не се интересува от отбелязването на годишнината от Втората световна война в духа на историческата истина, обясни решението на Варшава заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски вел Сенк, цитиран от руски медии. 

"Трудно е да си затворим очите пред настоящото отношение на Руската федерация. Искаме да отбележим тази трагична годишнина в духа на историческата истина. Русия, както потвърждават в последните дни, не се интересува от това", каза той в изявление за медиите.

"Властите във Варшава не могат да разберат, че победата във Втората световна война няма политически цвят", подчерта и Вячеслав Володин, председател на Държавната Дума.

Полските власти решиха да не канят Русия и обясниха решението си като заявиха, че на 1 септември 1939 г. тя все още не е участвала във войната и републиката иска да отбележи годишнината с онези страни, с които сега тясно си сътрудничи.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков коментира, че Кремъл не одобрява този ход. 

„Всички мемориални събития във всяка страна по света, които са посветени на годишнини или на Великата отечествена война, или на Втората световна война, не могат да се считат за пълноценни без участието на Русия, тъй като ролята на страната в края на конфликта не може да бъде преоценена“, заяви Песков.

Очаквайте подробности.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо, някой от руската либерална опозиция да не беше поканен? Та все Путин Ви е в устата.

03.09.2019 17:16:52

чи.ут

Колко трябва да си извратен че да ЧЕСТВАШ началото на едно МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ !!????????????????

02.09.2019 22:20:05

Диди

Не разбирам как може да се чества тържествено тази злокобна дата. Фашистите искат да напомнят ,че са още тук...страшно е ... не знам колко хора си дават сметка... Не мога да проумея присъствието на нашия президент там.

02.09.2019 08:31:03

Анонимен

Гнусния и злобен запад Ако Червена армия не беше разгромил Хитлер Сега нямаше и вас да ви има Жертвите на Съветския сьюз са 27 000 000 толкова са и от Германия Това е истината А нашите политици са и те на страната на победителите

02.09.2019 06:08:21

Анонимен

дядя Путя чества само Победи! пък те да си честват началото на ВСВ-долни джендъря!

01.09.2019 18:47:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.