• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Слово на Посланика на Русия Анатолий Макаров по случай Деня на победата

Слово на Посланика на Русия Анатолий Макаров по случай Деня на победата

/КРОСС/ Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на победата на Паметника на Съветската Армия (София, 9 май 2019 г.)

Скъпи приятели!
Великата Отечествена война има специално, свещено значение за всеки руски човек. Живите й свидетели с всяка година остават все по-малко. Но не стихва болка от загубите й и не угасва гордост за тези, които в целия си ръст се изправиха срещу развилнелия из Европа нацизъм.
Живеейки под мирно небе сложно е дори да си представим, през какви сложности се е наложило да преминат нашите бащи и дядовци. Какво са били принудени да преживеят за да съборят нацистката Германия и да ни дарят с правото за свободно бъдеще.

И България не я отминаха ужасите на войната. Българските антифашисти въпреки волята на царя и правителството не приеха съюза с нацистката Германия. Без оръжие и почти без запаси на продоволствието те са отивали в планините, ставали партизани. Налагало им се да се противопоставят срещу свои сънародници, но такава е била цената за истина и свобода.

А по това време в Европа бушуваше кафявата чума, която унищожаваше семейство след семейство, без да жали старци и деца. Но имаше и сила, която се оказа по-здрава от войната и смъртта. И тази сила беше патриотизмът, обичта към родния дом и вярата в дългоочакваната Победа.

Великата Отечествена война за нас, днешното поколение, е синоним на мъжество и смелост. Това е пример на народното единство и служене на Отечеството, образец на истинското другарство и взаимна помощ.

Но също така това е и тъжен исторически опит, струвал на човечеството десетки милиони жертви. От цялото си сърце бих искал да вярвам, че тази поука няма да бъде забравена. Защото прекалено скъпо платихме за доказателството на това, че плановете за световно господство са обречени, особено ако това господство е основано върху угнетяване и унижаване на другите нации.

Каня ви да сведем главите пред подвига на нашите бащи и дядовци. Нека никога да не ни се наложи да преминем през това, което е претърпяло поколението на Втората световна война. И нека винаги на планетата царува мир.

Честит Ден на мира, скъпи приятели. Честит Ден на Победата!

 

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.