• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

The Iron Knight - най-бързият камион в света

The Iron Knight - най-бързият камион в света

/КРОСС/ Поръчковият състезателен камион The Iron Knight е резултат от уникалното сътрудничество между механиците, инженерите и дизайнерите във Volvo Trucks.
С изключение на двигателя и серийно произведената трансмисия I-Shift Dual Clutch, товарният автомобил е изцяло направен по поръчка. С 2400 к.с., той ще се опита да постави нови международни рекорди за скорост. На 24 август тестовите пробези ще бъдат показани в канала на Volvo Trucks в YouTube.

Трудно предизвикателство и проект-мечта за тези, които имат интерес към техниката. Ето как екипът, който стои зад The Iron Knight, описва задачата за проектирането на специално създадения товарен автомобил. Силовата линия се базира на същия основен блок, който се използва в движещите се по пътищата Volvo FH, но двигателят се експлоатира максимално, за да произвежда максимална мощност.

„The Iron Knight демострира по изключителен начин иновативната мощ на Volvo Trucks. Нашата цел беше да променим представите за техническите и дизайнерски решения и да внедрим някои от тях в нашите серийно произвеждани товарни автомобили", обяснява Клас Нилсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Trucks.

Новият рекордьор разполага със значително модифициран двигател D13 с интеркулер с водно охлаждане и четири турбокомпресора, осигуряващ 2400 к.с. и въртящ момент 6000 Нм. Електрическите и електронните системи са с намалени размери и софтуерът е препрограмиран. Целта е фино настроеният двигател да комуникира оптимално с трансмисията I-Shift Dual Clutch - идентична с използваната в серийно произвежданите модели Volvo FH. Единственото усъвършенстване на скоростната кутия е подсиленият съединител, който е необходим за справяне с изключтелно високия въртящ момент.

„За да счупите световен рекорд за скорост, трябва да имате изключителна ефективност.
I-Shift Dual Clutch е най-добрата възможна трансмисия за изпълнение на задачата, тъй като поддържа въртящия момент на задвижващите колела по време на смяната на предавките точно както при състезателните леки автомобили. Така The Iron Knight ускорява, без да губи скъпоценни мигове по време на смяната на предавките", обяснява Никлас Йоберг, инженер изпитател, Volvo Trucks.

Кабината на The Iron Knight е изработена от фибростъкло и проектирана така, че да намали съпротивлението на въздуха до абсолютния минимум. Страничните спойлери придават на товарния автомобил впечатляваща осанка с големите си въздухопроводи, които подават студен въздух към двигателя.

С водача състезател Бойе Овебринк зад волана, The Iron Knight ще подобри световния рекорд в две категории: 500 и 1000 метра от спряло положение. На 24 август ще можете да видите рекордния пробег в каналите на Volvo Trucks в социалните медии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.