• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Започнаха Ботевите дни във Враца

Започнаха Ботевите дни във Враца

/КРОСС/В сряда тържествено бяха открити „Ботеви дни 2015" във Враца. На централния градски площад пред паметника на Христо Ботев врачански ученици представиха въстанията, четата на Хаджи Димитър, Априлското въстание, изготвянето на знамената от сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви и Райна Княгиня, Баташкото клане, кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението.
Пред строените колони на участниците в 69-ия национален туристически поход „Козлодуй - Околчица" и събралите се граждани, под звуците на българския химн на площада бе издигнат националният флаг и бе запален вечният огън до паметника на Войводата.

„Днес Ботевият площад отново прелива от възторженост! Химнът, Ботевият марш, безсмъртното „Жив е той!" ни изпълват с гордост, самочувствие и вяра. Нашият град, нашата Ботева Враца е озарена от паметните дни на признателност и преклонение пред безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговите юначни четници! Десетилетия наред всяко поколение ги изпълва със смисъл, дела и съдържание и в тях е събрана синовната почит към героите, искрената обич към родния град, към неговата история, настояще и бъдеще. Какъв огромен заряд носят Ботевите дни, каква клетвеност, вдъхновение и всеотдайност лъхат от тях! Сякаш тук, на площада, в тези тържествени минути, от дълбините на историята и високо от „Околчица" долитат думи крилати, призивни, огнени: „Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите!". 139 години са изминали от великата саможертвата на войводата Ботев, а неговото слово и знаме са и днес с нас! Обединяват и вдъхновяват да постигаме още по-високи цели за доброто на нашите градове и села. Нека горят буйно пламъците на вечния огън, да разпалват в душите и сърцата ни родолюбие и почит към героите, и нека Ботевата Враца посрещне достойно приятели и гости от страната и чужбина!" - с тези думи кметът инж. Николай Иванов откри Ботевите дни във Враца.Тази година по стъпките на Ботевата чета ще преминат 756 участници от цялата страна. Най-многобройни са групите от Карнобат, Айтос, Стара Загора, Шумен, Враца, Роман и Козлодуй. За първи път в редиците на националния поход се включват групи от Гоце Делчев и Айтос.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.