• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Август започна с поройни дъждове

Август започна с поройни дъждове

/КРОСС/Август започна с поройни дъждове. 

Предвид обявения жълт код в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър,
Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.

Бедствено положение е обявено в седем села в община Родопи, Пловдивско. След обилните дъждове падна част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка.

Освен Храбрино, откъснати остават селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Лилково и Дедово. Няма пострадали хора и не е прекъснато електрозахранването в 7-те населени места, но единствената възможност да се стигне до тях е по тесен мост, по който може да мине малка или среден размер лека кола. В Храбрино няма питейна вода, заради прекъснат водопровод. Там ще бъдат докарани водоноски.

Кметът на община Родопи Пламен Славов заяви, че районът преди храбрино, където подпорната стена е поддала, се охранява. Тази сутрин ще започне разчистването и описването на щетите. Кметът определи ситуацията като критична. Хиляди остават блокирани, особено в Храбрино, Бойково и Дедово, където вилните зони са големи и много хора през летните месеци живеят там. Пламен Славов съобщи, че е прекъсната връзката между селата Първенец и Брестовица, но има обходен път.

Край Враца две реки преливат

Проливният дъжд във Врачанска област, който не спира от вчера и достигна до 50 литна на квадратен метър, засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени 4 ТИР-а. Късно снощи беше почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То беше затлачено и предизвика наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главни улици в града.

Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унижожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа.

Засега има данни за поражения в селата Борован, Горно Пещене и Мраморен. Според заместник-областния управител на Враца Борислав Банчев, който следи ситуацията в района, тя е тревожна. Работи се и не бива да се създава паника.

Спасителни екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението"-Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове.

Спряно движението по жп линията Враца - Криводол, част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в област Монтана. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти в Монтана, улиците в града са проходими, посочиха от МВР. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

Дърво е паднало върху лек автомобил на улица „Христо Ботев" във Видин. Наводнено е кръстовището при улиците „Ботева" и „Акад. Стефан Младенов". На улица „Горазд" движението също е затруднено, поради събиране на голямо количество вода на пътните платна. Водни потоци се стичат от надлеза над жп линия във Видин и част от булевард „Панония". Наводнени са и малки улици във видински квартали.

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб, съобщиха от Областната администрация.

Вследствие на проливния дъжд е залят пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения. Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" и кметовете на общини. Екип на ЧЕЗ вече отстранява авариите в електрозахранването.

Препоръчва се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле, до подобряване на метеорологичната обстановка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.