• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

87.1 % от читателите на КРОСС не искат смяна на времето

87.1 % от читателите на КРОСС не искат смяна на времето

/КРОСС/ На 27 срещу 28 март преместихме стрелките на часовниците си с един час напред.
Лятното часово време ще е в сила до 4 часа на 30 октомври 2016 г.
Така вече от години преминаваме към лятното часово време, въведено у нас през далечната 1979 година, въпреки че все по-силно се чуват призивите то да бъде отменено, тъй като аргументите, с които е въведено, отдавна не са актуални, а и специалистите са доказали, че смяната на времето вреди на нашето здраве.

На въпроса на КРОСС "Да спрем ли с преминаването към лятно часово време?" 87.1 % от читателите са отговорили с категоричнто "Да", а 11.8 % - с "Не"
Не.
1.1 % са посочили отговор "Не знам".

Идеята за промяна на времето с един час за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Икономическият ефект от смяната на часово време е недоказан, но вредите за хората са многобройни.
Учени твърдят, че преминаването към лятно часово време увеличава риска от инфаркт, а връщането към нормалното за съответната географска ширина време намалява този риск. Въпреки това обаче повечето държави са приели този вариант от години.

По-чувствителни към смяната на времето са децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания.
По данни на Световната здравна организация смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при 40 и 45 на сто от хората в Европа, включително и в България. Промяната на часовото време има пряка връзка с епифизата, като отделянето на мелатонин, който способства за съня, значително намалява. Хората се чувстват непълноценни, неудовлетворени от това, което правят и това често води до депресивни състояния.

Да спрем ли с преминаването към лятно часово време?

В Европейския съюз отдавна тече дискусия по тази тема. На 29 ноември 2015 година в Европейския парламент се проведе дебат, по време на който всички парламентарни групи се обединиха около мнението, че смяната на времето е неадекватна мярка, която трябва да се премахне.

В Япония, Китай и още в 153 държави не се прилага лятното часово време, то не се възприема и от определени религиозни общности. В Русия е отменено през 2010 г.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.