• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

КНСБ: Отмяната на клас прослужено време засяга и договарянето на всички равнища

КНСБ: Отмяната на клас прослужено време засяга и договарянето на всички равнища

/КРОСС/ Безпокойство от изявленията на финансовия министър Владислав Горанов относно отпадането на заявяват членове на КНСБ от регион Дупница в протестна декларация, адресирана до премиера Б. Борисов и председателя на НС Ц. Цачева.

„Този акт е в пряко нарушение на закона. Погазена е нормата на КТ в чл. 3 относно тристранното сътрудничество. Считаме, че добавката за стаж поне засега е абсолютно необходима. На практика в България има два механизма, чрез които може да се увеличават заплатите. Единият е чрез увеличаване на Минималната работна заплата, а другият - чрез начисляване на процент за клас прослужено време. Ако не се прилагат тези два механизма, заплатите отново ще паднат и ще бъдат мизерни. Мнението ни е, че заплатите в повечето сектори не са актуализирани доста дълго време.

Относно изменение и допълнение в законопроекта за бюджета за 2016 г., считаме, че неправомерно се посяга на допълнителното възнаграждение за прослужено време (клас) т.е.  да бъде ликвидиран. Това създава сред синдикалните членове, а и сред всички наети, изключително сериозно напрежение. Изразяваме своето категорично несъгласие за отпадане на клас прослужено време. Готови сме да защитаваме тази придобивка, чрез всички законни действия. Считаме, че в създадената ситуация предложенията на Правителството, в частта „клас" изглеждат като планирано и системно действие, чийто естествен завършек насочва към отмяната му и за работещите по трудови правоотношения в реалния сектор", посочват синдикалистите и изразяват надежда, че ще бъдат взети необходимите мерки, за да не бъде допуснато отпадането на клас прослужено време.

Регионалният съвет на КНСБ Разград се противопоставя остро на предлаганото от министър Горанов премахване на допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит с необосновано твърдение, че е анахронизъм. Наред с това премахване се засяга и договарянето на всички равнища като цяло и в частност на трудовото възнаграждение и елементите към него, т.е. свива се договорното начало, което е в основата и на индустриалната демокрация.

И това ли начало ще бъде обявено за анахронизъм? Още колко анахронизъм ще измислите, за да орежете основния доход на трудещите се?

Смятаме, че отпадането на т. нар. клас няма да реши проблемни пера в държавния бюджет, а прозиращият смисъл за подкрепа на бизнеса е и наше желание. Но при цялото ни уважение към г-н Горанов, заявяваме, че следва да намери друг начин за това.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Аз предлагам за да се напълни държавната хазна,която е една пробита каца Горанов ,депутати ,министри и президентство да си намалят заплатите до 1000лв.,а допълнителните пари на депутатите да бъдат отнети.Да си взимат пари ако им трябват от дотациите на партиите ,които и без това са доста големи може би най-големите вЕвропа.Да не се пипа и малкото останало на трудещият се дето изкарва всички пари и дотации за да функционира така на речената държава.

12.11.2015 10:49:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.