• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Народните представители си оставиха петте минутки време за изказване

Народните представители си оставиха петте минутки време за изказване

/КРОСС/Народните представители ще продължат да имат по 5 минути време за изказване по време на второ четене на законопроекти в парламента. Това стана възможно, след като от ГЕРБ се отказаха сами от предложението си времето да бъде намалено на 3 минути.

Втори ден парламентът обсъжда устройствения си правилник. Вчера депутатите забраниха изцяло партийното номадство и приеха възможността за заседания без кворум по време на парламентарния конрол. Днес ябълка на раздора се оказа идеята за ограничаване на блиц контрола. Управляващите настояват той да е час и половина, а опозицията - три часа. Скандал има и заради идеята личните обяснения да се правят не веднага, а в края на заседанията.

По време на дебатите и гласуването по приемането на нов правилник за работа на 43-ото Народното събрание парламентарната група на ГЕРБ оттегли предложението, което успя да прокара по време на заседание на правната комисия. Искането времето да бъде съкратено от 5 на 3 минути срещна сериозни критики от страна на опозицията и в крайна сметка принуди ГЕРБ да го оттегли.

Още по време на заседанието на комисията, от ДПС и БСП заявиха, че дори 5 минути са малко за развиване на теза. Мнозинството в правна комисия не се съгласи с тези доводи и намали времето на 3 минути, но днес се отрече от решението си.

По време на днешните дебати падна и друга точка от правилника, която бе приета по време на заседанието на комисията. Става дума за изречение, спрямо което беше предвидено по време на парламентарния контрол съответният министър да отговаря устно, само ако предварително питащият е посочил, че иска това.

"Така и не чух обяснение, кое налага да се промени принципът на задаване на въпроси по време на парламентарен контрол и защо изискването за устен отговор на министър изрично да бъде заявено от народният представител", възмути се депутатът от „БСП-Лява България" Мая Манолова по повод предложения от ГЕРБ текст, който е бил приет от временната комисия - отговорът е устен, само когато народният представител е изразил изрично желание за това.
„Парламентарният контрол не е петъчният ден с полу-празна зала , в която си говорят народен представител и министър. Смисълът на този контрол е в неговата публичност, в това отговорите да бъдат зададени публично, да им се отговори от парламентарната трибуна", обясни Манолова. Тя допълни, че не разбира желанието на депутатите от ГЕРБ да ограничат контрола и дебатите.

"За да няма спекулации, че се обръща наопаки парламентарната традиция по парламентарния контрол, призовавам колегите от ГЕРБ да подкрепим предложението на г-жа Мая Манолова - да отпадне изречението „Отговорът е устен, само когато народният представител е изразил изрично желание за това", отговори председателят на НС Цецка Цачева.

По думите й, това предложение е било направено за улеснение на администрацията. „Никога не е ставало дума да се ограничава парламентарния контрол: "Единственото , заради което вносителите са направили това предложение е да може да се следи боря на въпроси в една парламентарна седмица. На никого не му е минавало през ума да ограничава парламентарния контрол".

"Министърът ще отговори във формата, която се заявява от народния представител. Ако нещо трябва да се промени в текста, това е свързано с правото на председателя на НС, като пръв след равни да преценява дали един въпрос засяга лични интереси или обществени, тук има проблем", отбеляза председателят на групата а ДПС Лютви Местан.
По думите му в останалата част от текста спорът е излишен,защото никой не може да преодолее волята на отделните депутати за това в каква форма да получат отговора от министрите в парламентарния контрол.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.