• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Св. мчк Арета; Св. Богородица "Всех скорбящих радост"

Св. мчк Арета; Св. Богородица "Всех скорбящих радост"

/КРОСС/ /КРОСС/ На 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост".

История на Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Радост за всички скърбящи" (Всех скорбящих радость)

Какво утешение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост. Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род, породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: "О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по висша от всички ангели и архангели и по- почитана от всички твари. Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни." Затова Света Богородица се изписва в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце, както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора - голи, болни, гладни... Около тези страдащи често се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за утеха. Храм Св. ап. Андрей Първозваний на човешките страдания. Ангелите сочат към Света Богородица. Нея рисуват на тези икони или в слава, с корона на главата и с царски дрехи, или с обикновени за времето на земния й живот дрехи и с бяла кърпа на главата. В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона "Всех скорбящих радость" над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким.
Храмът "Преображение Господне" с чудотворната икона се намира на ул."Ордьшке" в гр. Москва. Жената много страдала от рана на ребрата. Раната била толкова дълбока, че
се виждали вътрешностите й. Болната очаквала смъртта, но не губела надежда за Божията помощ. Веднъж с голяма вяра се обърнала с молба към Пресвета Богородица: "Чуй ме, всемилостива Владичице, целият свят с тебе се хвали и всички приемат неоскъдняващите ти милости. Аз съм достойна за наказание заради беззаконията си, но не ме наказвай. Погледни страданието ми и ме помилвай."
Болната чула глас:
-Евфимия, защо не търсиш помощ при общата за всички
Целителка?
-Къде да намеря тази Целителка? - запитала тя.
-В храма на Преображението на моя Син има икона "Всех скорбящих радост". Викни в къщи свещеник с иконата да направи водосвет и ще оздравееш. Тогава не забравяй моята
милост за тебе и разказвай това за прослава на моето име.
На 24 октомври Евфимия изпълнила нареждането на Света Богородица и оздравяла. Затова на този ден е установен празникът на иконата. Има написан и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм "Всех скорбящих радост". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази. Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство, ние, Твоите раби, благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд. Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи. Съществуват чудотворни копия на древната икона "Веех скорбящих радость" - "Радост на всички скърбящи".


Житие на свети мъченик Арета

Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил жител на град Негран, в Омиритската страна, наричана в Св. Писание Сава. В Негран и изобщо в тая страна имало много християни. Общо в страната преобладавали юдействащи евреи.

Царят на омиритските евреи, разбит от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. С тая цел нападнал града Негран, храбро защищаван от жителите. Като не могъл със сила да го превземе, послужил си с измама - да бъде доброволно пуснат в града. Като влязъл в града, той изловил най-първите християни, начело с Арета, влиятелен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие. Юдействащият цар поискал от заловените християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Иисус, да покажат презрение към св. Кръст и да почнат да юдействат. Всички единодушно заявили, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.

Жестокият цар-евреин, за да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания.

След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.