• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Лекари и сестри от Карловската болница хвърлят колективна оставка заради недомислици на НЗОК

Лекари и сестри от Карловската болница хвърлят колективна оставка заради недомислици на НЗОК

/КРОСС/ С масова оставка, която да подадат още в четвъртък сутрин, заплашиха лекарите и медицинските сестри от общинската болница в Карлово. Персоналът на здравното заведение излиза на бунт. Причината е, че здравната каса намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа. Освен това, се въвеждат и нови правила, които ограничават приема на пациенти, твърдят лекарите.

Карловската болница е единственото здравно заведение в Подбалкана и обслужва население от около 90 хиляди души. Най-близката медицинска помощ е на 60 километра, а за жителите на Клисура разстоянието е даже 120 километра до областния град Пловдив.Решително подкрепям колегите, защото смятам за недопустимо закриването на една такава болница. Начинът, по който се финансира от министерството, в крайна сметка води точно до това, коментира управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов" - Карлово.

Ако тази болница затвори врати, пациентите ще трябва да се лекуват в Пловдив.

Парите, които са отпуснати като бюджет за тази година, няма да могат да покрият консумативи, парно, ток, вода, пране, както и труда на сестрите и на лекарите, заяви директорът на болницата д-р Христо Пелев.

Ние изцяло подкрепяме протеста, който в момента е организиран. Разтревожени сме от това, че системата не работи. Като статут болницата е общинска, сградата е общинска, оборудването е общинско, но финансирането е от здравните осигуровки на хората, които отиват в НЗОК. Общината за последните две години е дала около 140 000 лв. Те са недостатъчни, но това са възможностите на общината, коментира Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово. Според него проблемът е в закона и начините на финансиране, а не в общината.

При лимит 285 000 лв. за месец януари персоналът е изработили към 32 0000, но надлимитната дейност няма да бъде платена. В писмото на д-р Пелев, изпратено и от името на колегите му, се настоява надлимитните клинични пътеки да са пак над лимита-това са раждане, грижа за новородени и хемодиализа. Ако положението остане като настоящото, и ако има повече раждания, грижа за новородени или хемодиализи, това ще е за сметка на останалите болни- от общия лимит като се извади сумата за тези 3 диагнози, каквото остане - то ще е за всички други заболявания, а това е крайно недостатъчно. И като има ограничение и на броя на леглата - става още по-лошо, обясниха притеснени медици.

Такова ще е положението не само в карловската, а във всички други общински болници, тоест за сметка на частните здравни заведения, чийто бюджет е увеличен, този на общинските е орязан до минимум и болниците са на ръба на оцеляването. Медиците са недоволни от факта, че по-голямата част от бюджета на НЗОК отива в частните болници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.