• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

ДПС внася проектозакон за увеличение на пенсиите

ДПС внася проектозакон за увеличение на пенсиите

/КРОСС/ Докато „Обединени патриоти" се готвят да ревизират инвалидните пенсии и оттам да отворят ресурс за вдигане на всички пенсии, то в ДПС вече написаха закон, с който измислиха как всички пенсионери да получат увеличение на доходите си, предава Канал 3.

ДПС предлага преизчисление на всички пенсии, което, ако бъде прието от мнозинството, ще рече, че те ще бъдат увеличени с 5,4% от 1 юли 2018 година.

Това съобщи бившият социален министър д-р Хасан Адемов, който внесе промени в Кодекса за социално осигуряване. Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното Швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход.

Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и ръста на потребителските цени за предходната година от 50/50 да стане 75/25. За дългоочакваната от пенсионерите мярка ще са необходими не повече от 290 милиона лева, са изчислили вносителите.

Средствата могат да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд "Пенсии" с 1% от 1 януари догодина, както и от очаквания от правителството ръст на минималните осигурителни доходи с 3,9 на сто едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и през индивидуалния коефициент.

Макар и с малко повече - между 18-20 лева при пенсионерите със среден размер на пенсиите ще спомогне за възстановяване на усещането за справедливост и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"пенсиите за октомври..." - Да, но само на хората със сметки в ДСК - за останалите - в понеделник!

07.10.2017 20:59:23

Анонимен

ПЗРна ЗИД на КСО лицата по чл.69 от КСО създаде хаус в пенсионната система и противопоставяне на пенсионерите .

07.10.2017 16:35:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.