• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Акценти от пресата

Акценти от пресата

Вестниците в събота отделят място на наближаващия празник Възкресение Христово.

"Обръщение на патриарх Неофит към българския народ за предстоящото Възкресение Христово: Скъпи сънародници, братя и сестри!

Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири, като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание. Даруваната ни от Господа надежда за спасение ни помага да живеем, да се трудим и преодоляваме несгодите на земното битие, без да униваме. Възкръсналият Христос да укрепява всички нас, та във всяко семейство, във всяко човешко сърце да се разпали светлината на живота! Нека Божията благодат да ни помага да устройваме земния си живот в мир, християнско благочестие, любов, братство и взаимно разбирателство! Да възнесем горещи молитви към Господа да просвети с дух на мъдрост, разсъдителност и човеколюбие нашите управници, да ни запази от природни бедствия, междуособици, нашествия на другородци и от всяко зло, да утвърди страната и народа ни в мир и съгласие и в истинската и спасителна православна вяра! Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля, с надежда до всеки да достигне светлината на Възкресението! Спасителят Христос да дарува живот в мир и благоденствие на нашите близки и на целия български народ!" - в. "Труд".

"Не е желателно използването на безпилотни летателни средства (дронове) в района на провеждане на празничното Пасхално богослужение в храм-паметник "Св. Александър Невски" заради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица. Това се посочва в съобщение на Националната служба за охрана (НСО) във връзка с обезпечаване на сигурността на събитието. От службата на държавните гардове съобщават и че проверката на хората ще бъде на три пункта. Първият пункт ще бъде разположен на ул. "Оборище" и ул. "19-ти февруари", вторият - между ул. "Шипка" и храм-паметник "Св. Александър Невски" и третият - на ул. "Оборище" - участъкът между ул. "Париж" и храм-паметник "Св. Александър Невски". НСО напомня, че при провеждане на масови прояви на обществени места се забранява внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата, на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите. Забранява се и посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум. Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия, хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Хората, които носят обемисти багажи няма да бъдат допускани, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им." - в. "Стандарт".

Формирането на новото правителство неизменно е сред водещите теми на вестниците.

"Горанов: Съгласен съм да поема МФ Не са водени разговори дали да съм вицепремиер. Ако ми бъде предложено отново да поема министерство на финансите, бих се съгласил. Все пак според мен не е удачно министърът в този сектор да бъде и вицепремиер". Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на финансите Владислав Горанов. Той коментира и темата дали е удачно господин Каракачанов трябва да бъде вицепремиер. "Те трябва да влязат със свои представители в изпълнителната власт. Дали ще е Каракачанов или друг, няма значение. Той изглежда вероятен участник в изпълнителната власт. Нормално е да имат вицепремиер, имайки предвид тежестта им в коалицията. Все пак подчертавам, че това е моето мнение. Тези неща ще бъдат обсъдени след великденските празници", завърши той. Минахме през избори, които никой не оспорва, че излъчиха ГЕРБ като най-голямата партия. 315 000 души подкрепихме патриотичния фронт. Още през кампанията коментирахме, че точно тази формация, заедно с Реформаторите, са най-вероятните ни коалиционни партньори. Явно Корнелия Нинова и БСП не успяват да преживеят изборните резултати. Вчера не спряха да коментират програмата с жлъч и нервност, заяви още бившият министър на финансите. "Дебатът за пенсиите беше много тежък. Наясно сме, че осигурителната система е с точно пропорции и параметри и всяко разместване в нейната структура са сложни", каза Горанов и заяви, че увеличението ще бъде за минималната пенсия, т.е. за хора, които са работили, а не за такива, които не са внасяли осигуровки. "Те получават социална пенсия и нямат нищо общо", добави той. "Патриотите искаха изпреварващо нарастване на всички пенсии. Това е много благородно, но невъзможно. Цената на едно такова увеличение, на всички пенсии, се измерва в стотици милиони... "Важно за данъчната система е да се каже, че една от големите новини е, че успяхме да наложим на нашите колеги това, че данъците няма да бъдат променени. Имаше дебат за доходите на физическите лица заради програма на някои от партиите в Обединени патриоти, но решихме да няма повишаване", заяви Горанов. "Волен Сидеров изглежда балансиран и предвидим. Има голям опит, имайки предвид, че от 2005 година винаги е в парламента. Имаме опит в комуникацията с него. Имаме доверие на патриотичните формации", завърши Горанов." - в. "Стандарт".

"ГЕРБ: Каpакaчанов пpитежава потенциал за военен миниcтъp, патpиотите ще имат и вице Ноpмално е "Oбединени патpиоти" да влязат в изпълнителната влаcт. Кpаcимиp Каpaкачанов напpимеp има потенциал да cе cпpави c Миниcтеpcтвото на отбpаната, aко бъде номиниpан, когато мy дойде вpемето. Това заяви Цветан Цветанов пpед bTV. Коалиционното cпоpазyмение междy двете фоpмации ще бъде подпиcано до 10-ина дни, в него ще бъде поcочен начинът, по който cе вземат yпpавленcки pешения и cе ноcи политичеcкaта отговоpноcт, обяви зам.-пpедcедателят на ГЕРБ..." - в. "24 часа".

"Цветанов за пореден път каза, че на разговорите с Обединените патриоти до момента се е говорело за визия, а не за конкретни министерски постове. "Няма никакви желания от никого досега", каза Цветанов, попитан дали Волен Сидеров ще бъде министър. ГЕРБ ще има първо заседание на 18 април, а на следващия ден ще бъде обявена кандидатурата на партията за председател на парламента", заяви Цветанов и посочи, че председателят ще е от ГЕРБ, но отрече самият той да е възможен кандидат. На въпрос дали самият той би бил министър в новия кабинет, отговори, че в коалиционното споразумение ще има нова много ясна формула за вземането на решения в коалицията и начина на носене на политическа отговорност. За преговорите за бъдещото управление, които се водят с Патриотите, Цветанов каза, че всички взаимно са направили компромиси, но не са отстъпили от обещанията си в предизборната кампания. "Никога не е имало очаквания да подписваме отделни споразумения с различните партии в "Обединени патриоти", разглеждали сме ги като единен субект. Споразумението ни ще бъде подписано до десетина дни и в него ще има критериите и начина, по който се вземат управленски решения и се носи политическата отговорност", обяви Цветанов. Подписаната вчера управленска програма всъщност са основните акценти от бъдещата управленската програма, която ще бъде изготвено по-късно, а в нея ще има всички детайли и всички срокове, обясни Цветанов. Той смята, че БСП ще бъде изключително остра опозиция, заради отказа на Корнелия Нинова да оглави парламента, както предложиха от ГЕРБ..." - в. "Дневник".

Изданията проследяват и реакцията на Корнелия Нинова.

"В задочен разговор със заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и Владислав Горанов влезе лидерът на БСП Корнелия Нинова през фейсбук профила си. "Виждам, че дори и днес, когато е време да замълчим, г-н Горанов и г-н Цветанов от ГЕРБ не спират агресията и личните нападки", написа Нинова, като вероятно има предвид интервютата на двамата по телевизиите тази сутрин. "При това го правят в такъв синхрон, че дори използват едни и същи изречения: БСП не е искала промяна, а подмяна. Очевидно тази опорна точка ще се развива в следващите дни. Разбира се, че ще оставя това без коментар, защото е толкова очевидно кой подмени предизборните си обещания със следизборни "преговори " за постове и власт..." - в. "Дневник".

"Нинова посочва още, че ще остави това без коментар, защото е толкова очевидно кой е подменил предизборните си обещания със следизборни "преговори" за постове и власт. Тя, по собствените й думи, не може да подмине "другата опорна точка - че БСП ще бъде деструктивна сила за България, защото, видите ли, г-жа Нинова отказала да стане председател на Народното събрание". По този повод лидерът на БСП има два въпроса и един коментар. "Първо, за България - колко демократична е държава, в която управляващите, за да нямат опонент, си купуват и отглеждат опозиция, защото в последните две седмици покупко-продажбата върви с пълна сила? - пита Нинова." - в. "Сега".

Ситуацията с питейната вода в Хасково също е сред актуалните теми.

"Пълна забрана за използването на водата в Хасково наложиха санитарните власти. Причината е повишеното съдържание на уран, което според пробите надхвърля от 3 до 13 пъти допустимото, съобщи Районната здравна инспекция. "Имаме протоколи от 17 октомври и 9 ноември, в които е отчетено повишено съдържание на уран", обясни пред Нова телевизия областният управител Митко Ангелов. Свикан е оперативен щаб, който препоръчва да се ползва бутилирана минерална вода. Ще бъдат осигурени водоноски. Засега не е ясно колко време ще продължи кризата в града. Прокуратурата разследва дали е имало хора, които са знаели, че от 6 месеца във водата има уран, но не са информирали населението и компетентните власти. В Хасково цената на водата е една от най-високите у нас - 3 лв. на кубик." - в. "Сега".

"На възлови меcта в Хаcково бяxа поcтавени плаcтмаcови контейнеpи c пpяcна вода в отговоp на пpепоpъĸите заpади надноpмения xимичен пoказател "cвободен ypан" да cе избягва yпотpебата на водата от мpежата за пиене и готвене. Това cъобщи yпpавителят на ВиК-Хаcково инж. Тодор Маpков. Дpyжеcтвото cе cъобpази c иcкaнията на общината източниците да бъдат близо до yчебни, cоциални и здpавни заведения, yточни той. Така еднотонните cъдове cа поcтавени в МБАЛ, до АГ-отделението на болницата, до Дома за cтаpи xоpа в паpкa "Кенана", на бyл. "Илинден" и кв. "Чеpвена cтена"..." - в. "24 часа".

"Първите 6 водоноски вече са позиционирани в няколко хасковски квартала. Те пристигнаха днес след обед и са пълни с чиста вода от язовир "Боровица", от който се захранва Кърджали, съобщава Haskovo.net. Водоноските са дезинфекцирани, а водата е чиста, тествана е и е годна за пиене, обясни шефът на ВиК Хасково инж. Тодор Марков, който следи процеса по поставянето им. Те са разпределени на няколко възлови места в града, от които могат да се запасяват с питейна вода не само граждани, но и в детски градини, училища и социални домове... Решението за поставянето на водоноски беше взето от опeративния щаб, свикан от областния управител Минко Ангелов. До там се стигна заради завишените нива на уран във водата, заради което беше издадена забрана да се ползва за пиене и готвене." - в. "Труд".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.