• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Борисов: Забранявам всякакви комерсиални дейности в Плиска

Борисов: Забранявам всякакви комерсиални дейности в Плиска

София /КРОСС/ Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица, посочи премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет.
„Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект... Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност", каза министър-председателят.
Той посочи, че водещи по темата са археолозите, а ролята на кабинета е да осигури финансирането, за да се развие обектът.
"Министерство на образованието и науката също да се включи. Много е важно да се свържете с професорите, с всички, които са работили, работят в тази сфера, за да ни кажат кое е най-правилното. Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля - да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете. Спорът - научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти. От нас, гарантирам, че ще намерим с Министерството на финансите финансиране да се доразвие обектът. Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера... нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно... Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо. А то е просто, ако отидете да го видите - изключително, първата ни най-голяма столица. Така че, Ивелина Василева и Министерство на здравеопазването блокирате всичко и се водят само археологични разкопки. Мисля, че водещи са археолозите, Шуменският музей, специалистите, които са там, тези, които са на място.
И тук може би Министерство на културата да прецени дали да остават Базиликата в Министерство на културата, дали да се даде на общината да си има стопанин. Каквото ми предложите. Поканете кмета и го решете. Иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават впоследствие проблеми. Разчитам много на вас в това отношение", каза Борисов по време на заседанието.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И каза Ювиги: Така ще бъде!

13.08.2015 09:53:12

Анонимен

От както го "миросаха" с "чудодейния" разтвор от септичната яма, БКП- и ДС-мyтpo-eкcкpeмeнтa Бoкo взе да изпepквa като БКП- и ДС-зaдникa "Телериг" шибaняк!

12.08.2015 18:26:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.