• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Приеха позициите на България за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

Приеха позициите на България за предстоящи заседания на Съвета на ЕС

/КРОСС/ Правителството одобри позициите на България за няколко предстоящи заседания на Съвета на Европейския съюз. Освен всички останали въпроси, които ще бъдат разгледани на тях, ще бъдат представени и основните акценти от работната програма на Българското председателство на Съвета в съответните области, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет след днешното му заседание.

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на държавите-членки ще заседават в Брюксел на 7 и 8 декември.

В дневният ред на част „Правосъдие" са ключови за страната ни предложения за законодателни актове, които присъстват и в Програмата на Българското председателство - предложенията за Регламент относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца, както и за Директива относно рамки за превантивно преструктуриране, предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения.

Министрите на вътрешните работи ще обсъдят проектите на Регламент за Агенция за управление на широкомащабни информационни системи в областта ПВР (eu-LISA), на Заключения относно укрепването на бюрата „Искане за допълнителна информация във връзка с националните сигнали" (SIRENE), взаимната съвместимост на европейските информационни системи, сътрудничеството между мисиите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана и ПВР агенциите, както и борбата с тероризма.

Заседанието на Съвет „Външни работи/Търговия" ще се проведе в периода 10-13 декември в Буенос Айрес в рамките на XI Министерска конференция на Световната търговска организация. На него ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с търговия със селскостопански стоки, субсидии за рибарството, вътрешно регулиране на търговията с услуги, удължаване на срока на мораториума върху митата върху електронната търговия и др.

Съветът по земеделие и рибарство ще заседава на 11 и 12 декември в Брюксел. Пред него Комисията ще представи Съобщение относно бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. и министрите на земеделието ще имат възможността да проведат първия обмен на мнения по него. В областта на рибарството ще се търси постигане на политическо споразумение по отношение на предложението за регламент за определяне на възможностите за риболов на определени рибни запаси и групи рибни запаси за 2018 г. в Атлантическия океан и Северно море.

Заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси ще се състои на 7 декември в Брюксел. Очаква се Естонското председателство да предложи постигането на Общ подход по предложението за Директива относно изискванията за достъпност за продукти и услуги. По предложението за промяна в Регламент 883/2004 за координацията на системите за социална сигурност се очаква постигането на частичен общ подход по две глави - за обезщетенията за дългосрочна грижа и за семейните обезщетения. Ще бъде представен проект на Директивата относно Морската трудова конвенция на МОТ. Предвидено е да бъдат приети Заключения по следните теми: Засилени мерки за намаляване на хоризонталната полова сегрегация в образованието и заетостта; Бъдещето на труда: ролята на цифровизацията; Засилване на подкрепата и грижите за независим живот, предоставяни в рамките на общността.

Одобрена беше и позицията на България за участие в редовното заседание на предстоящия на 12 декември Съвет „Общи въпроси". Основните теми, които ще бъдат разисквани, обхващат политиките в областта на отбраната и социалните въпроси, културата и образованието. Съветът ще прегледа постигнатите до този момент резултати по отношение на изпълнението на Заключенията на Европейския съвет от 19-20 октомври 2017 г., които засягат областите „Миграция", „Отбрана" и „Цифрова Европа". Очаква се Съветът да одобри Съвместната декларация на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия за междуинституционалното планиране, която посочва основните приоритети и законодателни задачи на ЕС през 2018 г.

Във формата по член 50 от Договора за ЕС Съвет „Общи въпроси" ще направи преглед на актуалното състояние на преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и ще подготви заседанието на Европейския съвет по чл. 50 на 15 декември 2017 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.