• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Путин и Тръмп проведоха рекордно дълга първа среща (видео)

Путин и Тръмп проведоха рекордно дълга първа среща (видео)

/КРОСС/ Владимир Путин и Даналд Тръмп проведоха първата си официална среща лице в лице. Това стана в кулоарите на срещата на страните от Г-20 в Хамбург.

В разговора между двамата лидери се включиха и руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън

След срещата си двамата държавни лидери обаче предпочетоха да не отговарят на въпроси на представителите на медиите, въпреки голямото вълнение около преговорите, предава РИА Новости.

След започването на разговорите Тръмп, а след това и Путин подчертаха важността на този пряк диалог.

„Много се радвам да се запознаем и се надявам, че както и Вие казахте, тази среща ще доведе до положителен резултат", бяха встъпителните думи на Путин.

„Уважаеми, господин президент, ние говорихме няколко пъти по телефона по много важни въпроси - двустранните отношения и международната обстановка. Разбира се телефонните разговори никога не са достатъчни, ако искаме разрешения на най-неотложните въпроси, както в отношенията между страните ни, така и в тези от международен характер", допълни руският държавен глава.

От своя страна американският президент обяви:

„Много ми е приятно да се запознаем. Вече сме обсъдили редица въпроси. С нетърпение очаквам тази възможност (да се срещнем) и резултатът от тази среща да е положителен и за Русия, и за САЩ, и за всички".

След тези кратки заявление обаче лидерите показаха, че откритата за медиите част от срещата е приключила и отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Срещата продължи рекордно дълго за подобен форум - общо 2 часа и 16 минути, при положение, че се очакваше да е не повече от 30-ина минути. След нейния край Путин направи кратко изявление за предмета на разговора им.

"Имах много дълъг разговор с президента на САЩ, имаше много теми, такива като Украйна, Сирия, други проблеми, някои от двустранното сътрудничество. Ние отново се върнахме на въпросите за борбата с тероризма и киберсигурността", обяви руският президент.

Тилърсън допълни, че американският президент е повдигнал няколко пъти пред руския си колега въпроса за предполагаемата руска намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ. Путин обаче категорично отрекъл тези предположения. Двамата се разбрали да се съсредоточат върху бъдещото развитие на двустранните отношения.

„Не е ясно дали някога ще се намери обща позиция по въпроса", констатира американският държавен секретар.

Той допълни, че има и разминаване относно позициите на двете страни за Северна Корея и дори призова за повече активност от страна на Русия.

„Руснаците имат малко по-различно мнение от нас, затова ще продължим с тези дискусии и ще ги помолим да предприемат повече действия. Русия извършва икономическа дейност в Северна Корея", каза още дипломат №1 на САЩ.

Руският външен министър Сергей Лавров определи срещата като конструктивна, защото двамата разбирали необходимостта от търсене на общи позиции от взаимна изгода.

Първият дипломат на Москва допълни, че там очакват новоназначения специален американски представител за Украйна Кърт Волкър, за да работят съвместно за решаване на кризата в Украйна.

Най-важната точка, която обяви след срещата Лавров, е, че е постигнато споразумение да бъде наложено примирие в Югозападна Сирия.

Неочаквано дългият разговор между двамата президенти доведе до закъснение на Владимир Путин за следващата му среща с премиера на Япония Шиндзо Абе. Путин се извини на Абе за това, че е трябвало да го чака около час. Японският министър-председател обаче се отнесе с разбиране и дори приветства руско-американския диалог на най-високо равнище.

Преди официалната среща Путин и Тръмп се видяха за първи път лично по време на откриването на срещата на Г-20. Те се здрависаха, което се превърна и в новината на деня в световните медии. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

РУСИЯ Е клан от фалшиви клептократи.

08.07.2017 08:41:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.