• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Подготвяме вертолети „Кугър“ за огнени бедствия

Подготвяме вертолети „Кугър“ за огнени бедствия

/КРОСС/ В сезона с повишена опасност от възникване на пожари Военновъздушните разполагат с един вертолет МИ -17, който е в експлоатация и може да бъде изпратен за гасене от въздуха, съобщиха от Министерство на отбраната, информира "Дарик". От началото на септември още един вертолет МИ-17 ще бъде в експлоатация за подобни задачи.

За пожарогасене се подготвят и два вертолета „Кугър". В дейности по гасене на пожари те ще могат да се използват още от следващата година.

Миналото лято точно в сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Вертолетът Ми-17 на Военновъздушните сили, който се ползваше за гасене от въздуха се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив, като при инцидента загинаха и двама военнослужещи. От авиобазата в Крумово тогава предупредиха, че при критични cитуaции щe ce нaлoжи дa рaзчитaмe нa cпacитeлни eкипи oт Гърция и Република Северна Мaкeдoния.

Година по-късно Военновъздушните сили имат готовност да участват в съвместни дейности за пожарогасене от въздуха с 1 един вертолет Ми-17, увериха от Министерство на отбраната.

Хеликоптерът е в летателна експлоатация от края на май 2019. Предстои в началото на септември, след завършване на заводските наземни и летателни изпитания, да бъде приет в авиобаза „Крумово" втори вертолет Ми-17, който да бъде в готовност за участие в съвместни операции по оказване помощ на населението при възникване на събития от извънреден характер.

За пожарогасене от въздуха се подготвят и екипажи, летящи на вертолет „Кугар". Планирано е към края на септември и началото на октомври тази година ВВС да разполагат допълнително с до два вертолета AS 532AL „Кугар" и подготвени екипажи за участие в съвместени дейности за пожарогасене от въздуха.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

помнещ

Подготвяме огнени бедствия за въртолети "Кугър " или...там каквито и да са....

17.08.2019 08:29:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.