• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

КНСБ започва разговори за пенсионната реформа и протест заради бюджета

КНСБ започва разговори за пенсионната реформа и протест заради бюджета

/КРОСС/КНСБ и парламентарно представените партии ще обсъдят пенсионната реформа. На срещите им днес и утре президентът на синдиката Пламен Димитров ще настоява за отмяна на предвиденото увеличение на възрастта за пенсиониране, а вместо това да се повиши само стажът с четири месеца. КНСБ предлага и нарастване на вноските за пенсия и безработица с по половин процент, както и криминализиране на умишленото укриване на осигуровки.

Не са много пенсионерите. Малко са работещите, коментира пред Нова телевизия Пламен Димитров. Според него възрастта наистина би трябвало да бъде с нулево нарастване. От януари месец би трябвало да се въведе възраст за всички граждани, смята той. 

В четвъртък предстои голям протест на синдикатите заради новия бюджет. Ще се проведе шествие от площад „Македония" до Министерски съвет и парламента.

"Основният недъг на този бюджет е, че не предполага никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич в икономиката. България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите", обясни президентът на КНСБ.

"През последните месеци имахме срещи с наши представители и основният въпрос, който те поставиха, бе как ще продължи пенсионната реформа и дали има реална възможност възрастта за пенсиониране да бъде замразена", каза още Пламен Димитров.

"На фона на безработицата това създава огромни проблеми на много хора. НОИ изчислява, че заради утежнението на възрастта на година между 15-20 000 души не могат да се пенсионират", поясни Димитров.

"Замразяването на възрастта, което твърдим, че може да се случи, по данни на НОИ, ще коства около 18 млн. лв. на държавата. Тоест толкова ще струва пенсионирането на 15 000 души. Ако за това става дума, на фона на тези милиарди, които похарчихме, за да спасяваме банки, това не би трябвало въобще да е проблем, който да коментираме", заяви още президентът на КНСБ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.