• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Представиха пакет от предложения за пенсионна реформа

Представиха пакет от предложения за пенсионна реформа
Предлагат промени в пенсионната възраст и осигурителните вноски

/КРОСС/ 380 лева минимална работна заплата от догодина - при тези разчети социалният министър Йордан Христосков представи плановете за реформи при пенсионирането и осигуряването. Освен заплатите се планира и увеличение на пенсиите. То обаче ще е минимално, в зависимост от това с колко поскъпва животът и колко се вдигат осигурителните доходи.

В социалното министерство преставиха официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа.

Промени за възрастта за пенсиониране

Първият предвижда запазване на старата стъпка с по 4 месеца на година, до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта за мъже и жени на 65 години през 2036-та година, третият вариант - през 2028-ма година, а четвъртият вариант предвижда изравняване на възрастта според годината на раждане.

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени 4 варианта за промени. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Промени в осигурителния стаж за пенсиониране

Предложенията за 1 и 2 категория труд се отнасят до това да се запазят сега действащите разпоредби до 2029 година. Предлага се възрастта за пенсиониране да нараства спрямо избрания модел за 3-а категория труд. Ако в 3 категория труд има по-плавно нарастване на възрастта, плавно ще нараства тя и за 1-ва и 2-ра категория труд.

Промени в размера на осигурителните вноски

Мисли се и за промени в размера на осигурителните вноски заради задълбочаващите се дефицити. Подобни препоръки се правят от авторитетни международни организации, изтъкна министър Христосков. Ако не се повишат вноските, това води до позитив като намаляване на сивата икономика, а за работодателите означава и по-ниски разходи за труд.

Увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и за безработица с по 1 процент от догодина или от 2016-та година, са двата варианта, предлагани на следващото правителство от консултативния съвет. И двата варианта предвиждат още вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6 процента през 2017-та година, както и още едно повишение на вноската за пенсия с 1 процент през 2019-та година. Ако това бъде прието и въведено от 2015-та година, ще бъдат осигурени 225 милиона лева допълнителни приходи във фонд Пенсии и още 204 милиона приходи във фонд Безработица.

Мисли се и за подобряване на събираемостта от вноски, като отново се обмисля наказателна отговорност за невнасянето на вноски още от 2015.

Обвързване на МОД с минималната работна заплата

В същото време важен фактор в предвижданите промени е търсена финансова стабилност. Обмисля се обвързване на максималния осигурителен доход (МОД) с минималната работна заплата. Вариант 1 е МОД да е 8-10 минимални работни заплати. Вариант 2 - той да се променя спрямо промяната в минималната работна заплата. Този вариант обаче е по-сложен, според експертите. Резкият скок на максималния доход крие известни рискове като укриване на разходи, както и високи разходи за държавния бюджет.

Кои варианти ще бъдат избрани, ще решат новите управляващи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.