• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Дългоочакваният лаптоп "Правец" на пазара до месец

Дългоочакваният лаптоп "Правец" на пазара до месец

/КРОСС/ Първите 1000 преносими компютъра "Правец 64М" може да стигнат до българския пазар в рамките на около месец. Те ще се продават в собствен магазин на бизнесмена Бойко Вучев в неназован засега столичен мол, както и онлайн сайта на устройството, съобщи пред "Труд" Вучев.

Новината за възраждането на популярната в края на миналия век българска марка се появи преди около половин година. Тогава плановете бяха първите лаптопи да бъдат произведени около Нова година. Вучев обясни пред "Труд", че забавянето се е наложило заради закъсняло финансиране. Засега той гарантира само първите 1000 преносими компютъра, тъй като за толкова е купил части от Тайван, където е бил през декември. Сглобяването и инсталирането на софтуера става в България. По думите на Вучев цената на готовото за ползване изделие ще е под 1000 лева. Под тази граница обаче се продават и доста модели на популярни марки.

Вучев е собственик на марката "Правец", която беше свободна от 1991 г. Частите за персоналния компютър обаче изцяло са чужди, тъй като у нас няма производство дори на периферни устройства, както е било за социалистическия "Правец". Процесорът е i7 на "Интел", което е последното засега поколение процесори на известната марка. На пазара ще има три варианта на лаптопа с различни цени според RAM-паметта.

Тя ще е 4, 8 или 16 гигабайта. Цената на крайното изделие ще зависи и от дисковата памет, която ще варира. Лаптопите "Правец" ще се продават с операционна система Windows 8.1. Първоначално Вучев имаше намерение да инсталира на компютрите собствена операционна система - "Правец ОС", изградена върху софтуер с отворен код. Пред "Труд" обаче той каза, че за да пусне най-после изделието на пазара, е принуден да качи на него версия на Windows. "Разработването на собствен софтуер се оказа малко по-бавно, отколкото очаквах, и са необходими още доста тестове", обясни Вучев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.