• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Проф. Христина Вучева: Лихвите по кредитите скачат при фалит на КТБ

Проф. Христина Вучева: Лихвите по кредитите скачат при фалит на КТБ

/КРОСС/ В сравнение с преките щети за засегнатите вложители, загубите за обществото и държавата при евентуален фалит на КТБ ще бъдат много по-големи, предупреди бившият финансов министър проф. Христина Вучева в интервю за Дарик радио.

Отнетият лиценз на банката, очаквано, ще доведе до ръст на лихвите по кредитите в страната, посочи Вучева. „И законът, и практиката показват, че все още има възможност за спасяването на КТБ, въпреки ясната сметка, че реалното оздравяване закъсня много", коментира още проф. Вучева.

Въпреки изказванията на политици от последните часове за съдбата на КТБ, които не звучаха обнадеждаващо, все пак се надявам, че след като НС започне работа, ще има воля да се потърси решение за оздравяване на банката, коментира проф. Вучева.

„Обществото - имам предвид всички нас, а не само вложители или заинтересовани кръгове, ще бъде в по-лоша позиция, ако банката се ликвидира, и в много по-добра, ако банката се възстанови дори при тази ситуация според мен, ако тя бъде с увеличен капитал, с нови акции, които да се притежават от фонда за гарантиране на депозитите. Това е най-добрият вариант - държавна подкрепа. Фондът, да кажем, би могло да извади 1 милиард, увеличението на капитал е достатъчно, а държавата да предостави временно на влог някаква сума от своите разполагаеми резерви срещу лихва. Да се изправи финансовият министър, да заяви на хората, че това вече е една държавна институция, държавна банка, която ще работи както трябва. И мисля, че при съответните лихви хората няма да теглят парите си ", каза Вучева. Тя подчерта, че говори за тази идея отдавна, но никой от тези, които имат право да решават, не обръща внимание.

Тя напомни за обществения опит, придобит след случилото се в банковия сектор през 1996-1997 г., когато най-обогатени са се оказали неизправните длъжници, а най-потърпевша е била държавата, която е потънала в огромни задължения.

„Рискът, който настъпва в тази държава, и оттам вече оправданието, че кредитът трябва да бъде по-скъп, а лихвите по-високи. Но има и друго, по-пряко действие, защото пълното изчерпване на наличностите по Фонда за гарантиране на влоговете ще предизвика по всяка вероятност увеличаване на сумите, които внасят търговските банки, а те естествено ще бъдат принудени да увеличат лихвите, за да могат да получат тези средства", каза проф. Вучева в коментар на вероятността отнетият на лиценз на банката да доведе до увеличаване на лихвите по кредитите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

sinuxe

a ma oooou bankata e 4asna za6to s moite pari

22.10.2014 21:51:52

sinuxe

a ma oooou bankata e 4asna za6to s moite pari

22.10.2014 21:51:21

sinuxe

abe mace na teb kakof ti e entiresa

22.10.2014 21:48:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.