• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Три са най-проблемните точки на територията на страната

Три са най-проблемните точки на територията на страната

/КРОСС/Министерството на околната среда и водите поднови предупреждението си за внезапни наводнения по поречията на Марица и Тунджа. Реките ще се оттичат до обяд, но с прогнозираните валежи по-късно днес водите ще започнат отново да се покачват.

Обстановката в Елхово е усложнена и тази сутрин. Нивото на Тунджа се задържа около 4 м 26 см, но разливът около града се увеличава. До Ямбол нивото на реката е с близо метър по-високо.

Спокойно е преминала нощта в Елхово. Няма подадени сигнали за извънредни ситуации. В ниските части на града са под вода дворни места, наводнени са мазета и придворни етажи. Периодично се изпомпва водата от мазетата в два жилищни блока, за да не бъдат засегнати електрически табла.

Продължават действията по отводняването в различни части на страната. Възстановява се и прекъснатото електричество. 

Повишаване на водите на някои реки има, но без риск за хората, посочи вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Информацията му, посочи той, е от сутринта от комисар Николай Николов директор на „Пожарна безопасност и защита на населението".

Дончев посочи, че освен че държавата трябва да се грижи за възстановяването на нарушената инфраструктура след наводнения, и хората трябва да се погрижат за застраховането на домовете си. 

По думите му представители на МС са обиколили критичните точки в страната. 

Предвид очаквания обем на щетите, със сигурност ще приготвим още една апликационна форма от фонд "Солидарност", от където да бъдат подпомогнати пострадалите, заедно с парите от бюджета, макар и не на сто процента, посочи вицепремиерът.

Три са най-проблемните точки на територията на страната, посочи пред БНР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В община Гълъбово почти всички села и в съседната община имат ток, без ток е само една махала. В Ямбол и Елхово, по поречието на Тунджа, ситуацията е доста тревожна, защото има известно покачване на нивото на реката. Не са необходими нови извънредни мерки. Във Видинско заради обледяването има проблем с електроснабдяването. От тази нощ 9 села са без ток, в 3 от тях вече има ток. Вода има навсякъде, съобщи вътрешният министър. 

Вучков подчерта, че в бедстващите райони, в селата без ток, е осигурено засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат мародерства. До момента няма информация за повишаване на регистрираните посегателства.

Помощ за възстановяване в неотложни случаи след наводнения, земетресения, очевидно ще бъде оказвана чрез бюджета на междуведомствената комисия, която е към МС, но тя реагира постфактум за най-тежките поражения. Превенцията срещу бедствия обаче изисква огромен финансов ресурс с оглед изключително занемарената инфраструктура, който тази междуведомствена комисия не може да осигури. Нейният бюджет годишно варира между 60 и 90 млн. лв. Само исканията към нея за неотложни спасителни работи са над 300 млн. лв. годишно. Тя не може да покрие нуждата от превенция. Това не е толкова сигнал към финансовия министър, колкото към МС - да започне поетапно да се приема една програма за превантивна дейност, коментира още министърът. 

Тази или другата седмица ще бъде създаден единен национален контролиращ орган, който да следи язовирите и да координира действията за защита от наводненията, каза Вучков и добави, че най-вероятно това ще бъде Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Вътрешният министър каза, че едва ли е осъществима идеята всички екипи на Спешна помощ да бъдат придружавани от коли на полицията. Ако се иска това, трябва да има предварително покриване на финансовия разход и назначаване на нови хора, подчерта той. Вучков днес ще има среща с министъра на здравеопазването, за да изградят обща позиция по въпроса със Спешна помощ.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за времето днес е за облачно и с превалявания.

Преди обяд на отделни места ще има слаби превалявания, но в следобедните часове валежите от юг ще се активизират и до вечерта ще обхванат почти цялата страна. През нощта по високите полета на Западна България и на места в Предбалкана дъждът ще започне да преминава в сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток. Максимални температури, в повечето места, ще бъдат между 3° и 8°, в София около 6°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна. Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи, по-интензивни в следобедните часове по южното крайбрежие. Ще духа до умерен северен, в южните райони - североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 9°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е между 7° и 10°.В планините ще бъде облачно, ветровито, с валежи предимно от сняг, под 1000 метра - предимно от дъжд. Ще духа силен източен, по високите и открити части до бурен югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 3 - 4°, на 2000 метра - около минус 1°.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.