• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

МОК иска реформи в антидопинговата система

МОК иска реформи в антидопинговата система

/КРОСС/Президентът на МОК Томас Бах обяви, че трябва да се въведат ясни критерии за промяна на борбата с допинга в световен мащаб. Пред Генералната асамблея на олимпийския съвет на Азия (OCA) той каза, че има необходимост от специфични процедури около тестването и налагането на санкции, за да има повече прозрачност в антидопинговия процес.
"Процедурите в различните страни трябва да бъдат по-хармонизирани", добави германецът и заяви, че тестването и наказателните процедури трябва да станат независими от спортните организации, нещо, което ще бъде дискутирано на срещата на Борда на МОК в Лозана на 8 октомври. А световната антидопингова агенция (WADA) трябва да бъде преструктурирана, за да остане начело в дискусиите.
"В много кратки срокове МОК трябва да вземе предварителни решения, за да предпази чистите спортисти. Става все по-очевидно, че трябва да преразгледаме системата на WADA. Трябва да се направят нови усилия, за да се засили битката с допинга. На сесията на МОК в Рио, решихме, че МОК ще поиска пълна ревизия на антидопинговата система на WADA, за да я направим по-силна, по-ефективна, по-прозрачна и по-хармонична. Това трябва да се случи с участието на WADA - тя е платформата, върхо кfsто можем да работим заедно с отделните правителства, от които ще искаме тясно сътрудничество."
Според Бах, има три специфични цели. Първата е цялата антидопингова система да стане независима от спортните организации и федерации по отношение на тестването на спортистите и санкционирането. "Затова в Рио оставихме само Арбитражния спортен съд (CAS) да решава - така дадохме пример на всички спортни организации", поясни Бах. Втората цел е прозрачността, а третата - кой ще поема отговорността за решенията. "Последното трябва да е много ясно - кой ще отговаря за тестването и санкциите? - натърти шефът на МОК. - Дължим това на спортистите, така че те да знаят какво се случва, дължим и на обществото да сме напълно прозрачни".
Според последните сведения от WADA, според източник на сайта insidethegames, МОК иска да се оттегли от агенцията в полза на алтернативна организация, която да администрира накуп борбата с допинга и с уговорените резултати. Разривът в отношенията възникна след като WADA поиска пълна забрана за участие на Русия в Рио`16, докато МОК преразгледа това становище и остави на отделните спортни федерации да решат кои руски спортисти могат да участват на олимпиадата през август. WADA обаче продължава да настоява да има правата да санкционира национални олимпийски комитети или цели международни спортни федерации, ако установи, че те "не съответстват на критериите".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.