• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Washington Post : Хиперзвуковите ракети на Русия и Китай не дават мира на Пентагона

Washington Post : Хиперзвуковите ракети на Русия и Китай не дават мира на Пентагона

/КРОСС/ Чиновниците от американското министерство на отбраната сериозно са заговорили за изоставянето от Русия и Китай в областта на хиперзвуковото оръжие, съобщава The Washington Post. Вестникът пише, че до тази ситуация води извънредното „отпускане“ на Пентагона – но сега той активно разработва както собствени аналогични ракети, така и средства за отбрана срещу тях.

Китай и Русия успяха да застигнат САЩ, получавайки „технология, която вече дълги години самият Пентагон безуспешно се опитва да разработи – маневрена ракета, способна да лети със скорости няколко пъти превъзхождащи скоростта на звука и в течение на час-два да нанесе удар по всяка точка на света“, пише The Washington Post, позовавайки се на американски военни чиновници. Както подчертава наблюдателят от изданието, перспективата за поражение в тази надпревара на въоръжението, а също така, в по-широк смисъл, „растящите предизвикателства от страна на свръхдържавите по цял свят“, „тихо“ заставят американското министерство на министерството на отбраната да разработи разработката на хиперзвуковата ракета най-приоритетната си задача.

Според данните на The Washington Post, новият заместник-министър на отбраната по въпросите за научно-изследователските и опитно-конструкторските разработки Майкъл Грифин в своите последни речи и обръщения към Конгреса „откровено“ призовава военния естаблишмънт на страната и неговите поръчители да започнат да действат колкото се може по-скоро, предупреждавайки, че в противен случай „противниците“ на Вашингтон ще получат огромно преимущество. В частност тази година Грифин говори, че Русия и Китай, които имат „детайлни“ програми за разработки, „се намират значително напред в сравнение с нашата настояща позиция в практически план“ и САЩ сега „трябва да догонват“, пише в материала. „САЩ засега не правят всичко, което е необходимо да направят по отношение на реакцията на заплахата от хиперзвуковите ракети. Аз се съгласих да извършвам длъжността си не, за да постигам паритет с противника. Искам отново да ги накараме да се притесняват от това как да ни догонят“, заяви заместник-министърът в друго свое заявление.

Както отбелязва авторът на статията ВВС на САЩ неотдавна обявиха скорошното сключване на договор за разработка на хиперзвукова ракета с компанията „Локхийд Мартин“ за един милиард. На свой ред представители на „Боинг“ заявиха, че корпорацията планира да инвестира средства в британска компания, занимаваща се с производството на високотехнологични двигателни установки, на чиято основа е възможно създаването на хиперзвукови ракети. Поради това, че такива видове ракети се движат на огромни скорости – най-малко пет пъти скоростта на звука, или примерно между 1,5 до 8 км/сек. – те могат да летят на относително ниски височини, така избягвайки вражеските радари, пояснява наблюдателят от The Washington Post. Освен това, за разлика от балистичните ракети, чиято траектория на полета е фиксирана, а значи и предсказуема, хиперзвуковите ракети могат да маневрират, което значително затруднява тяхното отражение, подчертава журналистът.

Пентагонът се „надпреварва“ за хиперзвуковите технологии повече от 10 години, напомня авторът. След терористичните актове о 11 септември 2001 г., когато американските въоръжени сили започват лова за Осама бин Ладен, военните чиновници „решават, че е необходимо оръжие за бърз удар, ако например постъпи информация за неговото местонахождение или ако разузнаването съобщи, че някоя държава се готви да нанесе ракетен удар“, отбелязва се в статията. Управлението за перспективни проекти към министерството на отбраната на САЩ (DARPA) скоро след това стартира програма с кодовото име Falcon („Сокол“ – англ.), чиято цел е създаването на хиперзвуково оръжие, способно да достигне космоса и да носи бойна част с маса от повече от 450 кг. но след провала на изпитанията на опитния образец през 2010 и 2011 г. Пентагонът се отказва от програмата, а конгресът прекратява финансирането ѝ. Сега чиновниците от американското министерство на отбраната признават, че съжаляват, че не са проявили тогава повече „настойчивост“, пише авторът от The Washington Post.

Според вестника, бившият чиновник от командването на ВВС на САЩ Уилям Лаплант, направляващ въпросите за материално-техническото осигуряване наскоро разказва в интервю пред медиите, че проблемите с разработката и внедряването на новите технологии се свързва донякъде с това, че американските военни „са се отпуснали“ твърде много. „Възгордяхме се в технически план и просто по подразбиране се смята, че сме по-добри от останалите. А между другото Русия и Китай имат много добри инженери“, The Washington Post цитира думите на Лаплант.

Москва и Пекин, по някои данни, вече дълги години активно се занимават с разработката на хиперзвуково оръжие и са успели да се окажат пред САЩ, отбелязва авторът. Така руският президент Владимир Путин в речта си малко преди избирането му на нов мандат, „се хвалеше, че страната му е създала високотехнологична ракета с ядрена бойна глава, способна, излитайки от руския Краен Север да пресече Атлантическия океан, да премине покрай южния край на Африка, а след това да се запъти към САЩ“, подчертава журналистът. Впрочем, предвид заявленията на американските военни чиновници, им е било добре известно за възможностите на Русия още преди речта на президента, пише в статията.

Между другото, в Пентагона твърдят, че министерството приема подобни заплахи с цялата им сериозност и работи не само над създаването на собствено хиперзвуково оръжие, но и над разработката на средства за отбрана от него. Както съобщава The Washington Post, DARPA в момента продължава работата над хиперзвуковия двигател, а също така над „апарат-планер“, който да се спуска на ракетата, а след това с хиперзвукови скорости да долита до целта. Впрочем подробна информация за хода на разработките в управлението не разкриват – позовават се на секретността.

Гореописаните програми на първо място целят „настигането на противниците“, а някои смятат, че САЩ трябва да използват повече сила именно за създаването на средства за отбрана. „Ако нашите противници разработят и разгърнат хиперзвукови ракети да получим ефективни методи за защита от тях, настоящата надпревара може да се проведе тук, у нас“, заяви в интервю пред The Washington Post Тод Харисън.

Макар и Агенцията на САЩ по противоракетна отбрана да отказва да дава коментар за материала, ръководителят ѝ генерал-лейтенант Самюел Грийвс в обръщение към Конгреса тази година заяви, че борбата срещу свръхзвуковите ракети е „главен приоритет“ за него, а начало на работата над нея е създаването на подобрени сензори, които да могат да откриват бързите ракети, пише The Washington Post. Чиновникът също така отбелязва, че изоставането на САЩ от Русия и Китай е напълно реално и затова предизвиква притеснения: „Сега нямаме комплекси, които да носят такава заплаха за тях, както няма и средства за защита от такива комплекси. Ако те решат да ги използват, ние ще се окажем в неизгодно положение. Един от основните ми приоритети е отстраняването на такъв недостатък чрез създаването на наши собствени системи, които както да ги подлагат на подобен риск, така и да осигуряват отбраната“, заяви Грийвс.

Източник: Поглед Инфо

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.