• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

WhatsApp взима мерки срещу разпространението на фалшиви новини

WhatsApp взима мерки срещу разпространението на фалшиви новини

/КРОСС/ WhatsApp ограничава всички свои потребители да препращат едно съобщение до максимум пет пъти с цел защита от разпространяването на невярна информация в платформата, предава Би Би Си. Досега потребителите на WhatsApp имаха възможността да препратят едно съобщение на 20 души.

Преди 6 месеца приложението, което е собственост на Facebook, представи новите си правила за сигурност в Индия, където е най-използвано. Там миналата година чрез него е разпространена невярна информация, довела до убийства. Актуализацията на правилата беше обявена в Джакарта, Индонезия, където през април предстоят избори.

От WhatsApp заявяват пред Би Би Си, че са взели решението си, след като "внимателно" са оценили резултатите от своя половингодишен тест в страната. С промените те целят приложението да се съсредоточи върху частните съобщения с личните контакти. В една група в WhatsApp вече могат да бъдат включени до 256 потребители. Така всеки може да препрати съобщение до 1280 абоната, а не до 5 120, както беше по-рано.Ограничението идва в момент, когато другите услуги на WhatsApp и Facebook са под надзора за ролята си в разпространението на пропаганда и други неистини онлайн.

Миналата седмица от Facebook обявиха, че са премахнали 500 страници и акаунти, за които се твърди, че са участвали в разпространяването на фалшиви новини в Централна Европа, Украйна и други източноевропейски държави. Наскоро компанията нае услуги от Великобритания за проверка на факти. Но съобщенията в WhatsApp могат да бъдат прочетени само от изпращача и получателя и това ограничава дейността на фирми, които опитват да открият пропаганда или фалшиви новини.

В края на миналата година индийската преса съобщи, че правителството обмисля промяна в закона, която ще принуди Facebook да контролира съобщенията в WhatsApp за "незаконно" съдържание. Това би оспорило използването на технологията за криптиране.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.