• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка

/КРОСС/ Райската ябълка, наричана още персимон, е плодът на дърво от семейство Абаносови. Води произхода си от Япония и Китай. Райската ябълка е изключително полезен плод, богат на фибри, витамини, калий, натрий, магнезий, калций, желязо и манган.

В райската ябълка се съдържат големи количества танини, които при прекомерно обилна консумация могат да се окажат вредни за здравето. Затова специалистите препоръчват яденето на не повече от една райска ябълка на ден за здраве.

За какво помага райската ябълка?

В превенцията на диабета

Хората, страдащи от диабет и тези с повишен риск от болестта, трябва да ядат повече райски ябълки, защото те съдържат много полезни фибри, които засищат глада, но не повишават нивата на кръвната захар. Това е така заради ниския гликемичен индекс на райската ябълка, което я прави подходяща за диабетици и хора в преддиабетно състояние.

В нея се съдържат множество полезни витамини и минерали, които спомагат за подобряване на инсулиновия толеранс на клетките.

Подобрява храносмилането

Танините в райската ябълка имат свойството да стимулират обмяната на веществата като по този начин подобряват работата на червата. Райската ябълка дори действа като пробиотик, успокояващ диарията и нормализиращ изхожданията.

Полезна при запек

Именно заради балансиращото си за чревната флора действие райската ябълка облекчава и запека. Плодовият сок на райската ябълка се препоръчва за хора със затруднения в изхождането. Той е много полезен за редовна дефекация.

Стимулира имунната система


Поради високото си съдържание на витамини и минерални вещества, райската ябълка подпомага имунната система. Яденето на една райска ябълка на ден повишава имунитета и ви прави по-устойчиви на бактерии и инфекции. Тя помага и в лекуването на грип и настинка.

Прави костите по-здрави

В райската ябълка се съдържат важните за костите калций и калий. Редовната консумация на райска ябълка увеличава костната плътност.

За сърдечносъдовата система

Райската ябълка е богата на калий, което я прави полезна за нормализирането на кръвното налягане. Хипертониците и застрашените от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и инфаркт трябва да ядат по една райска ябълка на ден, за да балансират нивата на калия в организма.

Полезна за кожата

Райската ябълка е много богата на полифеноли, които са антиоксиданти, действащи срещу процесите на стареене. Тя предпазва от поява на бръчки и фини линии като прави кожата гладка, мека и стегната.

Полезна за зрението

Заради богатството си на витамини и по-специално на витамин А, райската ябълка се препоръчва при хора с проблеми със зрението. Големите количества витамин А помагат за подобряване цялостното здраве на окото.

Силна в борбата с рака

Антиоксидантите в райската ябълка не се борят само срещу процесите на стареене в организма, но и срещу злокачественото изменение на клетките, предизвикано от окислителните процеси.

Антиоксидантите в нея се борят срещу образуването на туморни клетки и разрастването им в туморна маса. Затова е добре райската ябълка да присъства често в менюто ви.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.