-
09 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6781
GBP / BGN 2.2363
CHF / BGN 2.0833- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й
04 Януари 2014 | 10:36
/КРОСС/ За ползата от ябълките е писано много. Направени са и доста изследвания. Едно от последните например показва, че специално "антираковите" свойства на плода се дължат на съдържанието в неговата кора.
Специалисти са анализирали химичния състав на обелките от ябълки и са идентифицирали фитохимикали, които са "доказан агент срещу най-малко три вида рак, срещан при хората - на белите дробове, на правото черво и на черния дроб".
Безброй изследвания върху действието на ябълките, доказват максимата: "Ябълка на ден ще задържи лекаря далеч", като свидетелстват за това, че храненето, богато на плодове и зеленчуци намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и още много хронични заболявания.
Едва наскоро обаче учените започнаха да определят кои именно съставки в ябълката, както и в останалите пловоде и зеленчуци, са отговорни за това тяхно действие. Повечето последни изследвания са съсредоточени върху "антираковите" качества на плода и показват, че те се дължат на фенолите - фитохимикали, намиращи се основно в кората и семената, сочи статия в новия брой на Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Според резултатите, получени от американските специалисти, в кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие в пъти повече отколкото в самия плод, пише dieti.info.