• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Професор Мермерски посочи 9-те лековити свойства на ябълките

Професор Мермерски посочи 9-те лековити свойства на ябълките

/КРОСС/ Един от най-ценните сред плодовете е ябълката. Още от детска възраст знаем френската поговорка, че ако изядем една ябълка на ден, лекарят няма да идва при нас. Това е вярно, тъй като тя спомага за укрепване на здравето ни и защото е ценен източник на витамини и минерали като калий, натрий, калций, желязо , магнезий, фосфор, на витамин Е, В6, В2 и каротин. В ябълките са установени 15 аминокиселини, 6 от които са незаменими, ензими, фитонциди и етерични масла. Комплексното действие на фитонциди и витамин С в ябълките е добра профилактика при грипни епидемии. Установено е, че при бавно дъвчене на ябълки след 15 минути се унищожава 90% от микроорганизмите в устната кухина, а след 1 час - всичките.

Кои са ценните и лечебни качества на ябълката?

1. Предпазва от рак - намиращият се в ябълката пектин, витамин С и флавоноиди предотвратяват възникването на злокачествени клетки. Действието на баластните вещества се проявява главно върху клетките на червата.

2. Тя е отлично лекарство за сърцето - те понижават холестерола в кръвта благодарение на високото съдържание на пектин и влакнини. Консумирането на чист пектин не понижава така много нивото на холестерина, както консумирането на ябълки в суров вид. Ежедневната консумация на ябълки е отлично средство против инфаркт и други сърдечни заболявания. Това им действие се обяснява с високото съдържание на калий, който е отлично средство против сърдечни заболявания.

3. Ябълките са много полезни и при анемия, тъй като съдържат голямо количество желязо и фолиева киселина. Плодът е богат на много фенолови съединения като фенолови киселини и флавоноиди. А те са отлична защита на сърцето.

4. Ябълките осигуряват добро храносмилане - баластните вещества в преобладаващата си част са водноразтворими. Образуват желатиноподобни масла и правят съдържанието на червата меко и по-подходящо за преминаване на червата. Стимулират перисталтиката.

5. При бъбречни заболявания алкализират урината и препятстват образуването на пясък и камъни. Използват се при чернодробно-жлъчни страдания, подагра, анемии, при затлъстяване и диабет. Наличният калий в ябълката от една страна поддържа нормалната сърдечна дейност и киселинно-алкалното състояние на организма. От друга страна, извлича излишната вода и намалява отоците при бъбречна и сърдечна недостатъчност.

6. Освен това ябълките предотвратяват образуването на тромбоксан - веществото, което причинява слепването на кръвните плочици. Вследствие на това не се образуват така лесно съсиреци.

7. В ролята си на антиоксиданти ябълките възпрепятстват оксидацията (окисляването) на LDL - холестерола и така предпазват от опасното калциране на артериите - една от причините за високото кръвно налягане и сърдечния инфаркт.

8. Друго ценно качество на ябълките е, че те са нискокалорични. Проведени опити с опитни животни (морски свинчета) показват, че диета от ябълки спомага за лекуване на цироза на черния дроб, на сърдечносъдови заболявания.

9. Установено е, че изяждането на една средно голяма ябълка на ден съществено намалява риска от остро нарушение на мозъчното кръвообращение с инсулт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.