• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Отгледаха човешка яйцеклетка в лабораторни условия

Отгледаха човешка яйцеклетка в лабораторни условия

/КРОСС/ Учени за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки яйцеклетки в лабораторни условия от ранния етап в яйчниковата тъкан до пълна зрялост.

Учените от Великобритания и САЩ мислят, че откритието им може да намери приложение при терапиите за регенеративна медицина и новите методи за лечение на безплодие, предава „Ройтерс", цитирана от „Канал 3". Те използваха проби от яйчникова тъкан, взета с биопсия, и успяха да получат от нея яйцеклетка.

В предходни изследвания учените успяха да отгледат в лаборатория яйцеклетки на мишки до етап, в който се получи ново поколение, и успешно отгледаха човешки яйцеклетки извън тялото, като започнаха от сравнително късен етап на съзряване. Новата разработка е направена от специалисти от две болници в Единбург и от Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк.

"Способността да отгледаме човешки яйцеклетки в лаборатория може да увеличи вариантите за лечение на фертилността. Сега работим върху оптимизирането на условията, в които се развиват яйцеклетките и изследваме доколко здрави са те", каза Ивлин Тефлър, един от ръководителите на екипа.

Независими експерти, които не са участвали в разработките, нарекоха важни откритията, но също предупредиха, че има още много работа, преди отгледаните в лаборатория човешки яйцеклетки да бъдат оплождани със сперматозоиди.

"Тези ранни данни показват, че това може да бъде осъществимо в бъдеще. Но технологията е в начален етап и е нужна много повече работа, за да се уверим, че е безопасна и оптимизирана. Трябва да се уверим дали тези яйцеклетки остават нормални по време на процеса и могат да бъдат оплодени, така че от тях да се формират ембриони, който да станат здрави бебета", обясни преподавателят по ендокринология Али Абара от Имперския колеж в Лондон.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.