• 14 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6672
  •  GBP / BGN 2.2309
  •  CHF / BGN 2.0956
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Вила Ямбол е новото име на Винпром Ямбол

Вила Ямбол е новото име на Винпром Ямбол

/КРОСС/ Навръх 14 февруари, денят на лозарите и винарите, избата с най-дълга история в Южна България организира пищно тържество по случай професионалния си празник, което посвети на своите съграждани. Виненото шествие се състоя в централния парк на града под мотото „Ямбол е вино и традиции" и събра хиляди семейства. В знак на почит към покровителя на лозята и виното, св. Трифон, те бяха почерпени с 3 тона вино Villa Yambol, множество месни деликатеси и богата фолклорна програма, посветена именно на лозята и плодородието. Компанията избра повода да отпразнува своето ново име, развитие и успехи, достигнати благодарение на общността.

„Винпром Ямбол, започнахме настоящата 2016 г. като Вила Ямбол. Причината е само една - успехите ни освен на българския пазар, вече са видни и на международните и имахме нужда от ново лице. Почерпката на Трифон Зарезан, която по традиция се прави на лозята за берекет, тази година изместихме в града, за да благодарим на всички негови жители, защото в почти всеки дом в Ямбол има или е имало наш служител, допринесъл за тези успехи", с това послание стартира празника изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов.

Основното желание на ръководството бе да въведе гостите на празника в обичаите на Трифон Зарезан. Затова Аврамов разказа как заедно със служителите на избата всяка година почитат покровителя на лозята, като при изгрев слънце зарязват за здраве и берекет, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето на есен. Лозята се поливат с вино, а зарязаните пръчки се поставят в джоба. След това се коронясва най-заслужилия от служителите за Цар на лозето, който обичаят повелява да се грижи гроздето да даде богата реколта и сочни плодове на есен.

Ансамбъл „Българе" пресъздадоха на живо важни за лозарите и винарите от региона ритуали, сред които обреден танц с кокошка, пита и вино и колоритното пристигане на Царя на лозето в града, който трябва да почерпи с вино своите съграждани, за да е богата на грозде годината. Гайдари от 100 Каба Гайди отвориха сърцата на ямболии към музиката, съпровождала всяко значително събитие на българина в миналото. Първенците в кукеруването, характерно за региона на Ямбол, представиха автентични местни танци за прогонване на злото, зимата и студа, за да дойде време за слънце и плодородие на лозята. Организаторите изненадаха гостите си с известния Ути Бъчваров и неговото внушително „Кулинарно шоу на колела", което впечатли с двутонно и голямо пет метра барбекю на дървени въглища, в което бяха приготвени на живо няколко хиляди порции месни деликатеси за семействата на града.

Партньор на празника на града бе Георги Славов, кмет на Община Ямбол. Сред почетните гости на избата бяха представители на местната власт и браншовите организации, сред които и Радослав Радев, председател на НЛВК, който поздрави Вила Ямбол за успехите, с които допринася за развитието на сектора в България.

Ямболският регион е характерен с изключителните си благоприятни климатични условия и качества напочвите за отглеждане на богати лозя и сочни гроздови плодове. Част от сортовете, които Вила Ямбол поддържа в този край са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите, които се разпростират на 10 000 дка лозови масиви. Първата мускатова ракия в България е дестилирана именно от компанията под името „Стралджанска", отлежалият вкус на която е търсена от ценителите и до днес. Вила Ямбол произвежда и любимата на българина „Ямболска Гроздова", както и палитра от червени, бели и розе вина Villa Yambol, които са наградени с медали и отличия от редица български и международни дегустационни конкурси.

Вила Ямбол е наследник на история от 1924 г. Производствената й базата притежава 11 хил. т. общ съдов капацитет и възможност за преработка на 500 т. суровина дневно, както и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - на над 18 млн. литрa. Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина, разработва и бутикови партиди. Изнася продукти за повече от 20 страни, сред които Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Норвегия, Полша, Русия, САЩ, Холандия, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция, Япония и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

нели

беше уникален празник, да е на здраве и берекет!

16.02.2016 11:09:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.