• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Прокуратурата поиска наказание под средното за Владимира Янева по "Червеи"

Прокуратурата поиска наказание под средното за Владимира Янева по "Червеи"

/КРОСС/Прокуратурата поиска наказания под средния предвиден в закона размер по делото "Червеи", съобщи "Правен свят". Подсъдими са бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Днес в съдебната зала първо адвокатите на Янева и Костадинов, а след това и прокурорите Димитър Петров и Даниела Димитрова, произнесоха защитните си речи. Подсъдимите отказаха да дават обяснения. Владимира Янева и днес не дойде в съда, за разлика от Костадинов, който се явяваше на всички заседания.

Бившият председател на СГС е обвинена, че е дала 4 разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) прилагани върху автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", въпреки че от нея не може да се установят извършители на престъпление. Според прокуратурата исканията за СРС не са били мотивирани, а самото прилагане на СРС е надвишило многократно максималните разрешени от закона срокове.

За това обвинение Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор и глоба до 5 хил. лв. Средният размер на наказанието е 3 години, а държавното обвинение поиска от съда да наложи на Янева наказание под средното. Прокуратурата поиска на Янева да бъде наложена и глоба, съобразно имотното и финансовото й състояние.

Прокурор Даниела Димитрова заяви пред съда, че с действията си Владимира Янева пряко е застрашила обществения ред. Освен това извършеното от нея е обществено опасно. Въпреки това Димитрова подчерта, че присъдата трябва да е съобразена, както с отегчаващите, така и със смекчаващи вината обстоятелства.

Тодор Костадинов е обвинен за документно престъпление, във връзка с изготвените 4 искания за СРС с неверни обстоятелства. Предвиденото наказание е до 5 години затвор, а прокуратурата поиска той да бъде осъден на под 2 години и половина лишаване от свобода (средното за това престъпление).

На Костадинов е повдигнато и второ обвинение - за компютърно престъпление, тъй като е прониквал в информационната система на МВР с чуждо име и парола. За това обвинение Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.

В пледоарията си прокурорите Димитър Петров и Даниела Димитрова обясниха, че разработката "Червеи" е започнала след анонимен сигнал. Според него в информационната система на МВР са се правили справки и изтривали данни срещу подаръци и хонорари от 2 до 5 хил. лв. Според държавното обвинение обаче такива данни не са събрани, но СРС-тата са надхвърлили предвидения срок.

След като съдия Иван Коев изрично попита обвинителите дали искат условни, или ефективни присъди, прокурор Димитрова отговори, че обвинението няма становище по въпроса и оставя решението на съда.

По-късно пред журналисти, Димитрова е обяснила, че щом изрично в зала не е поискала условно наказание за подсъдимите това означава, че прокуратурата иска затвор и за двамата.

Краят на делото на първа инстанция идва по-малко от година, след като скандалът около системата на МВР и прекомерно дълго прилаганите СРС-та беше публично огласен. В началото на февруари 2015 г. прокуратурата започна разследване за незаконно ползване на СРС-та, като още в началото опроверга информациите, че протестиращи срещу предишното правителство са били подслушвани незаконно.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.