• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Янков: Правата на гражданите са въпрос с първостепенно значение

Янков: Правата на гражданите са въпрос с първостепенно значение

/КРОСС/ В България трябва да има правозащитна институция, която да работи в съответствие с най-високите стандарти на ООН за защита правата на човека и тази инициатива заслужава подкрепа. Това ще допринесе за издигане авторитета на държавата ни и ще даде гаранции на българските граждани, че за техните права работи институция с най-висок статут." Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков от парламентарната трибуна, по време на обсъждането на Закона за изменение и допълнение на закона за омубдсмана.

- Още през 1993 г. Общото събрание на ООН приема с резолюция т.нар. „Парижки принцип" или Принципи за статута на националните институции и правозащитни организации. Според тези стандарти институцията на омбудсмана в България е акредитирана със статут „Б" , като "А" е най-висок, а „С" най-нисък според тези стандарти.

- Според предложените изменения и допълнения разглеждани днес в пленарна зала, ще се даде възможност на законодателството да се доближи до най-високите стандарти според Парижките принципи и закона да отговори по-адекватно на изискванията, статута и правомощията на национален орган отговарящ за защитата на правата на българските граждани, какъвто е омбудсманът.

- Според Красимир Янков промените в закона, ще осигурят повече прозрачност в работата на омбудсмана и неговия екип и ще гарантират, предвидените правомощия по Конституция на този орган.

- Янков припомни в изказването си, че битката на омбудсмана срещу монополите е добре известна. Според депутата от БСП „Кампаниите за защита на потребителските, социални и трудови права на гражданите са знакови за работата на обществения защитник". Според него обаче в сега действащия закон не e отразено изцяло конституционната разпоредба за защита на всички права и свободи на гражданите на страната.

- Янков обоснова своята подкрепа запредложените промени в Закона за омбудсмана, като ги нарече „навременни и с важно значение и в национален и в международен аспект за работата на обществения защитник".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.