• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Защо не бихме искали да работим в Япония?

Защо не бихме искали да работим в Япония?

/КРОСС/ Кароши - в Япония този термин означава "смърт, причинена от преработване". Смъртта при кароши най-често е продиктувана от сърдечен проблем, мозъчен удар или самоубийство.

През 2016 г. цели 191 души са починали от кароши, като по данни на правителството една пета от японците са застрашени от подобен развой на живота им.

Японците са една от най-работливите нации на планетата, болезнено отдадени на работата си и на колективния труд. Напълно нормално е за средностатистическия японец да работи извънредно до 80 часа на месец, извън нормалния график на работа. За някои тези часове често са над 100.

Това обаче не означава, че работниците в Япония се прибират с двойна заплата в края на месеца, тъй като извънредният труд често е доброволен и не се заплаща. 

Преди известно време правителството в азиатската държава прокара закон, който изисква задължителното загасяне на лампите в корпоративните сгради след 22 ч., за да не могат тружениците да злоупотребяват със здравето и живота си. 

Японците не обичат и да си почиват, дори когато почивката им е платена и предвидена. Така работната класа в страната на изгряващото слънце ползва средно по 50% от годишния си платен отпуск, а там това се равнява на около 8.8 дни на година. (Може би защото си нямат Гърция или Слънчев бряг...)

Цялата тази "лудост" идва от средата на миналия век, когато Япония спечелва приза на втората най-силна икономика в света.

Оттогава работниците приемат работата и колективните постижения на компанията им като личен принос към просперитета на държавата, както и като символ на лоялност и преданост към общата кауза.

Интересното е, че, въпреки многото часове работа, японците са най-ниско ефективният народ от списъка на страните от Г-7. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.