• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Какво важно си казаха премиерът на Япония и Владимир Путин?

Какво важно си казаха премиерът на Япония и Владимир Путин?

/КРОСС/ Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че той и президентът на Русия Владимир Путин са потвърдили по време на днешната си среща своето желание да намерят решение на териториалния спор, датиращ от Втората световна война, предадоха Ройтерс, ТАСС и ДПА.

На съвместната пресконференция след преговорите в Москва Абе съобщи, че външните министри на двете държави ще се срещнат през февруари, за да продължат диалога относно суверенитета на един спорен архипелаг в Тихия океан, наричан от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии.Пред репортери Путин каза, че има да се свърши още много работа, преди да бъде подписан мирен договор с Япония. Той подчерта, че решаването на териториалния спор трябва да стане само при широка обществена подкрепа - намек за масовото несъгласие сред руснаците да се отстъпват територии на Япония. Малко преди Путин и Абе да приключат преговорите бе съобщено, че руската полиция е задържала 11 демонстранти пред японското посолство в Москва, протестиращи против евентуалното връщане на Курилите на Япония. Сред задържаните има един депутат от Държавната дума - комунистът Алексей Корниенко.


След Втората световна война СССР и Япония не подписват мирен договор, а само примирие. Оттогава те са в спор за суверенитета на архипелага, който към края на войната е превзет от съветски войски, а впоследствие японското население е прогонено оттам.

"Ние отново потвърдихме своя интерес към подписването на такъв документ", каза руският президент по адрес на мирния договор с Япония. Преди срещата Абе направи изявление пред руски медии, в което каза, че двете страни са готови със съвместни усилия да направят настоящата година паметна във взаимоотношенията си. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли спекулациите, че Русия ще отстъпи два от островите. "Никой не възнамерява да предава националните си интереси", декларира той пред руски медии.

Владимир Путин подчерта, че в хода на преговорите с Шиндзо Абе "по традиция приоритетно внимание" е било отделено на търговските и икономическите отношения. По думите на руския президент през периода януари-ноември м.г. двустранният стокооборот е нараснал с 12 процента и е достигнал близо 20 милиарда щатски долара.

Той изрази надежда, че стокооборотът може да бъде увеличен до 30 милиарда долара годишно и отбеляза, че японските инвестиции в руската икономика възлизат на около 2,2 милиарда долара.
Източник: БТА

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.