• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

До февруари 2019 г децата от софийските ясли ще минат на профилактични прегледи

До февруари 2019 г децата от софийските ясли ще минат на профилактични прегледи

/КРОСС/ До февруари 2019 година децата във всичките 24 общински ясли в София да бъдат подложени на профилактични прегледи. С тази инициатива са се заели от Столичната община и столичната лекарска колегия. По темата гости в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха Дончо Барбалов, заместник-кметът по финанси и здравеопазване, и д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия БЛС, началник на УНГ, "Пирогов".

От другата седмица започват безплатни високоспециализирани прегледи за деца от яслите в София. Ще бъдат прегледани около 2500 деца в 24 ясли. Започваме от яслата в район "Триадица". Това каза заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Кампанията е на Столичната лекарска колегия и общината. Целта - ранно откриване на най-често срещаните заболявания при най-малките.

Прегледите ще са високо специализирани. Ще участват различни специалисти като офталмолог, детски кардиолог, детски ортопед травматолог и педиатър, каза председателят на Столичната колегия БЛС д-р Асен Меджидиев. Идеята е да има високоспециализирана профилактика с цел ранно диагностициране евентуално на отклонения и патологични увреди, за да има добър резултат, добави той. Много често при ортопедията има гръбначни изкривявания, проблеми при стъпалото, промени в тазобедрените стави. Наблюдава се и частично намаление на слуха. Това са неща, които ако се хванат на време, много лесно се повлияват от лекарите. При наличие на такива проблеми, те се поемат от болниците, от които са специалистите, ако не, продължава лечението им към съответните общопрактикуващи лични лекари, коментира още д-р Меджидиев. Не може да се говори за голям процент на деца с такива заболявания, но го има този проблем. Целта на тези прегледи е да насочим и родителите върху кое да обръщат внимание, за да се диагностицират рано, добави Меджидиев.

След успешния край на акциите в детските ясли февруари догодина, е възможно да се разшири към яслените групи в ОДЗ-тата, които са 194 с почти 6000 деца, каза заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София Дончо Барбалов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.