• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Бивш областен управител на Хасково е привлечен като обвиняем за наводнението в село Бисер

Бивш областен управител на Хасково е привлечен като обвиняем за наводнението в село Бисер

/КРОСС/ Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по случая за наводнението в село Бисер. Това каза на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, предаде Агенция „Фокус".

„На 23 февруари 2017 Ирена Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия.
Не е изпълнила задълженията си по осъществяването на техническата експлоатация на язовира при спор за собствеността на язовира", обясни Мурафова, като уточни, че на 6 февруари 2012 година Ирена Узунова е причинила наводнение по непредпазливост.

На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново" и в 8.10 часа висока вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. 10 души загиват, а десетки домове са наводнени, удавят се и много домашни животни. 56 семейства остават без къщи.

На следващия ден е съобщено за възможността втора язовирна стена да се спука, но това не се случва. По стената на яз. „Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Правителството обявява, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади". 8 февруари е обявен за ден на национален траур.

Втора прокуратура поема случая и търси собственика на язовира. Дни преди петата годишнина от трагедията разследването бе спряно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.