• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Категоризират язовирите по степен на опасност

Категоризират язовирите по степен на опасност

/КРОСС/ Категоризация на язовирите по степен на опасност и изграждане на мониторингова система за превенция съвместно с висшите училища. Това са част от мерките, които Министерство на икономиката предвижда след направената проверка на язовирите в страната, съобщава news.bg.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отговори на въпрос на народния представител Миглена Александрова относно проверките на язовирите. Така у нас са констатирани 59 язовира, които на практика се поддържат в нулев обем и не се ползват, тъй като с в твърде лошо техническо състояние. Констатациите за неизправности се отнасяли основно за малките язовири, по-голямата част от които общинска собственост.

От всички проверени, от 2016 г. до настоящия момент, изкуствени водни обекти, язовири и водоеми са установени технически неизправности от различен мащаб по общо 1151 от тях. 205 от тях са в по-тежко състояние и върху тях има постоянен мониторинг. Мониторингът се реализира от Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМНТ). Обхванатите от наблюдение водни обекти са 5 400.

От началото на 2017 г. ДАМНТ е извършила самостоятелно проверки на 672 язовира, а съвместно с областни управители и общини е проверила общо 798 изкуствени водни обекта.

Съставени били 175 акта за установяване на административни нарушения, 917 предписания за отстраняване на констатирани технически неизправности, 41 броя наказателни постановления на стойност около 60 000 лева, но към момента са платени само 6 000 лева от тях.

"Констатациите за неизправности се отнасят основно за малките язовири, по-голямата част от които са общинска собственост", поясни Караниколов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.