• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

"Хюман Райтс Уоч": Български полицаи са ограбвали, били и връщали бежанци на границата

"Хюман Райтс Уоч": Български полицаи са ограбвали, били и връщали бежанци на границата

/КРОСС/ Миналия месец българската гранична полиция е заставила търсещи убежище сирийци да се върнат в Турция и е била някои от тях, съобщи днес правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", като се позовава на разкази на пострадали.

"Хюман Райтс Уоч" е документирала три отделни случая на масови връщания на хора от България към Турция, включващи най-малко 43-ма души, всички те сирийци. Тези инциденти са съпоставими с документираните от организацията в доклад от април случаи на малтретирани от страна на българските власти и върнати към Турция мигранти и търсещи убежище.

"Да се бият хора, които може би търсят убежище, и после да бъдат принуждавани да се връщат обратно през границата, е крайно нередно и незаконно", заявява Лидия Гол, изследовател за Източна Европа и Балканите. По думите й Европейският съюз би трябвало да притисне София да държи своите граници отворени за сирийци и други търсещи убежище хора и да сложи край на тези насилнически практики.

Ето и няколко истории, разказани пред "Хюман Райтс Уоч" от потърпевши (от съображения за сигурност имената им са сменени):

На 28 август българската Гранична полиция е заловила в гора група от 22-ма сирийци. Шариф, който разказва случая пред правозащитната организация, неговата съпруга и четирите им деца, най-малкото от които на две години, са били част от тази група. Той познал, че граничните полицаи са българи, защото езикът, на който говорели, звучал като руски. Полицията претърсила мъжете и отнела мобилните им телефони, парите и водата. Шариф ги видял да бият по-младите мъже, въпреки че самият той не е бил удрян. По неговите думи полицията качила всички в полицейски коли, карали около час до турската граница, където полицаите им казали: "Хайде, вървете."

На 30 август българската Гранична полиция е заловила на българска територия друга група от 15 сирийски граждани, разказва 19-годишният Мохамед, един от групата. Той твърди, че полицията е била него и осем други членове на групата. Според Мохамед полицията е принудила всички тях да се върнат обратно в Турция, след като ги е задържала за около три часа без спазване на процедурите и без да им даде възможност да подадат молби за убежище. "Полицейските служители, които ни хванаха, започнаха да ни бият с палки, с юмруци, с ботушите си. Стъпваха върху нас и ни караха да лежим на пода по лице. Пристигнаха подкрепления, довлачиха ни до турската страна на границата и ни прогониха."

Мохамед разбрал, че е в България, защото граничните полицаи не говорели на турски или друг език, който той би могъл да разпознае. Той описа зелени военни униформи с надпис "Полиция" на якетата - описание, което съответства на униформите и отличителните знаци, носени от българската гранична полиция.

При друг случай на 7 септември 21-годишният Хюсеин пътувал за България с група от 16 души от Сирия, в това число две семейства с общо пет деца. Те били заловени от шест или седем български гранични полицаи. Той разказва, че Граничната полиция ги претърсила, взели им телефоните, парите, храната и водата и накарала мъжете да легнат на земята. Полицаите ритали него и няколко други млади мъже и ги удряли с ръце и палки. Бил сигурен, че полицаите са българи, съдейки по техните дрехи и език. След около час полицаите им казали: "Вървете, вървете" и им показали гората в посока Турция. След като групата се отправила нататък, полицаите стреляли във въздуха, разказва той.

Хюсеин обяснява, че това бил неговият втори опит да премине в България и че при първия му опит, 25 дни по-рано, българската полиция го предала на турската.

"Хюман Райтс Уоч" и преди е документирала връщане и грубо отношение към търсещи убежище в България хора. В априлския си доклад правозащитната организация е констатирала 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската Гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти. Някои от тези случаи са включвали прекомерна употреба на сила от страна на българската гранична полиция, в това число бой и употреба на огнестрелно оръжие.

Българското правителство отрича истинността на документираните доклади за отпращане и други злоупотреби, а Министерството на вътрешните работи е оставило без реакция искането на "Хюман Райтс Уоч" за коментар относно въпросните отпращания и побои от 30 август.

През април Европейската комисия писа на България във връзка с твърдения, че е нарушавала правилата на ЕС, като е връщала масово сирийци в Турция. България е отрекла каквито и да било неправомерни действия.

Отпращанията и лошото отношение към бежанци, търсещи убежище и мигранти, документирани от "Хюман Райтс Уоч", идват след десетократното увеличение на нередовната миграция. През последното десетилетие България е регистрирала около 1000 души средногодишен брой търсещи убежище. През 2013 г. повече от 11 000 души, над половината от които сирийци, бягащи от смъртоносните репресии и войната в Сирия, са подали молби за убежище, отбелязват от правозащитната организация.

Ето и останалата част на съобщението на "Хюман Райтс Уоч":

Въпреки многото предупредителни сигнали България беше неподготвена за тази вълна. За да ограничи незаконния миграционен поток и да намали броя на хората, търсещи защита в България, правителството прие план, наречен от него "План за овладяване". Този план включваше изграждането на 32-километрова преградна стена и изпращането на още 1500 полицаи на границата. Ефектът беше незабавен: 1514 пристигания от януари до юни 2014 г. в сравнение с над 3600 само през октомври 2013 г. по данни на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR / Върховният комисариат на ООН за бежанците).

Масовото връщане на търсещи убежище, преди техните молби да бъдат разгледани, представлява нарушение на задълженията на България, съгласно националното и международното законодателство, включително по силата на Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на Обединените нации за основните права, която гарантира правото за търсене на убежище.

България има право да укрепва своите граници съгласно универсални стандарти, които са обединени в Основните принципи на ООН за употребата на сила и огнестрелни оръжия. Но представители на правоохранителните органи, включително и граничните власти, могат да прибягват към сила само когато ползването на ненасилствени средства е било безрезултатно. Всякаква употреба на сила трябва да бъде пропорционална и да минимизира увреждания и травми.

"България очевидно смята, че сега, когато центърът на внимание се е преместил някъде другаде, може да й се размине фактът, че бие хора, търсещи убежище и ги изблъсква обратно през границата, вместо да ги защитава и да им даде шанс да си намерят убежище", казва г-жа Гол. Тя подчертава, че Европейската комисия трябва да разследва тези нарушения на законодателството на Европейския съюз и да заеме твърда позиция по въпроса, пише "Дневник".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А аз искам да знам защо Хюмън райтс уоч толкова държи границата ни да се преминава незаконно. Това е и граница на ЕС.

18.09.2014 18:21:25

Гого

Мястото за законно преминаване на българо-турската граница са ГКПП. Не виждам причина т.н. бежанци да хвърлат паспортите си и да преминават заланата граница незаконно, вместо да се явяват на ГКПП и да се обявяват за бежанци с или без документи за самоличност. Интересува ме защо минават нашата граница, а не ходят в Гърция? Отговора го знаете - защото гърците ги връщат обратно веднага и не се интересуват от воя псевдоорганизации, финансирени от трефикантската мафия.

18.09.2014 18:04:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.