• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Белгийската прокуратура изключи терористична следа в убийството на охранител на АЕЦ

Белгийската прокуратура изключи терористична следа в убийството на охранител на АЕЦ

/КРОСС/Не се разглежда терористична следа в разследването на убийството на охранител на АЕЦ „Тианж", съобщи прокуратурата в Шарлероа в отговор на запитване на ТАСС, без да дава допълнителни подробности по случая.
За престъплението съобщи белгийският вестник Derniere Heure, както и че пропускът на убития за АЕЦ "Тианж" е изчезнал. "Сътрудникът на службата за сигурност на АЕЦ е бил убит в четвъртък вечерта, докато се разхождал с кучето си. Това престъпление остана напълно незабелязано от медиите, но източници в местната полиция потвърдиха, че пропускът на охранителя, даващ достъп до електроцентралата, е бил откраднат", написа вестникът. От друга страна местен вестник в Шарлероа съобщи, че според полицейската сводка убийството е станало при „опит за грабеж".

По-рано, в деня на убийството на охранителя на 24 март, белгийската телевизия RTBF съобщи, че властите са иззели пропуските на 11 служители на АЕЦ „Трианж". Според Derniere Heure основната цел на терористите от Брюксел е била АЕЦ "Тианж", но задържаният Салах Абдеслам заставил атентаторите да ускорят действията и да извършат терористична атака срещу транспортната инфраструктура.

Междувременно бе съобщено, че карта на летището в Брюксел е била открита в жилище в гръцката столица Атина, в което е живял смятаният за "мозък" на терористичните атаки в Париж на 13 ноември Абделхамид Абаауд. Според белгийската агенция „Белга" "чертежи и схеми на летище Брюксел са били намерени в компютър и във флашка в жилище в Атина, в което през януари 2015 г. е живял Абделхамид Абаауд, един от организаторите на парижките атентати".

По-рано тази информация е била разпространена от гръцките медии, които са се позовали на източници от местната полиция. Гръцката прокуратура не е потвърдила пред белгийската агенция тази информация. Вместо това гръцкият новинарски сайт Sky отбелязва трудностите при взаимодействието между белгийските и гръцките власти по въпроса с обмена на данни.

Ппрез февруари 2015 г. при антитерористична операция в Белгия бяха открити документи, които свидетелстват за подготовката на големи терористични актове на територията на страната. Главатарят на терористичната клетка Абделхамид Абаауд се изплъзна от арестуване, защото в момента на хайката се е намирал в Сирия. Абаауд бе убит от френската полиция няколко дни след терористичните атаки в Париж при антитерористична операция в парижкото предградие Сен Дени.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.