• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

В Малта се надигнаха срещу властта след убийството на журналистка

В Малта се надигнаха срещу властта след убийството на журналистка

/КРОСС/ Стотици хора се събраха на протест пред съда в малтийската столица Валета. Демонстрантите призоваха за справедливост след убийството на разследващата журналистка Дафне Капуана Галиция, предава БТВ.

Нейният автомобил беше взривен в понеделник, като 53-годишната блогърка загина на място.
Протестиращите обвиниха държавата, че не е защитила журналистката и заявиха, че са притеснени и за своята собствена сигурност.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат по-рано заяви, че убийството е варварски акт срещу журналистиката и срещу свободата на словото в Малта.

Известната в страната си блогърка е автор на серия разкрития за корупция сред политици и бизнесмени и укриване на данъци чрез офшорни компании. След публикуването на панамските документи тя е открила банкови сметки на съпругата на премиера, в които са внасяни пари от Азербайджан.

В последния си пост половин час преди да бъде взривена, журналистката е публикувала и улики за корупция срещу началника на канцеларията на министър-председателя.

Европейският съюз е ужасен от убийството на разследващата журналистка.

„От името на комисията и на председсателя Юнкер искам да заявя, че сме ужасени от вчерашното убийство на известната и уважавана госпожа Дафне Капуана Галиция. Правата на журналистите да разследват и да задават неудобни въпроси е в сърцевината на ценностите на ЕС

и трябва да бъдат защитавани винаги", заяви Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия.
Публикациите на загиналата често са имали повече прочитания, отколкото е тиражът на всички малтийски вестници взети заедно. Синът ѝ, който лично се е опитвал да я спаси от горящата кола, определи Малта като "мафиотска държава" и дори обвини премиера Мускат за смъртта ѝ.

В отговор на това министър-председателят коментира: "И аз ако видя майка си горяща в кола, и аз ще кажа лоши неща". Мускат обяви, че ще бъде предложена парична награда за информация, която може да доведе до разкриване на убийството на Галиция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.