• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Антон Кутев: Какво да е отношението ни към АБВ и ДПС - това е най-важното в допитването

Антон Кутев: Какво да е отношението ни към АБВ и ДПС - това е най-важното в допитването

/КРОСС/ Очаквам поне 50 000 души, 60% от реалните членове на БСП, да участват в референдума, твърди председателят на централната изборна комисия Антон Кутев в интервю за Епицентър.бг

- Днес стартира вътрешнопартийното допитване на БСП за президентските избори. БСП за пръв път ли прави вътрешен референдум от такъв мащаб, г-н Кутев?
- Не, имало е подобни допитвания и преди. Има едно от началото на прехода, има дори правилник за вътрешнопартийните референдуми, чийто автор е Янаки Стоилов. Но в последните 15 години не е имало. За пръв път се прави и по този начин с идеята в него да участват  всички членове на партията.

- Вие сте начело на централната изборна комисия, голяма отговорност. Кой има право да гласува?
- Членовете на БСП към днешна дата. Очаквам да участват поне 50 000 души. Членовете на БСП може да бъдат между 80 000 и 120 000. Според мен над 60% от реалните организирани социалисти ще участват в гласуването.

- Не знаете ли колко са реалните членове на БСП?
- Статистиката е от преди четири - пет месеца. А има и организации, които традиционно са свикнали да си понадписват членовете по едни или други причини. Затова не мога да кажа точното число. Но след допитването със сигурност ще го разберем, защото всички организации ще подадат и броя на социалистите и броя на гласувалите.

- Как ще се гласува?
- Тайно с бюлетини. В страната ще има над 1500 изборни секции и бюра в партийните клубове. Има възможност, ако един човек пътува, да гласува не от мястото, където живее.

- А онлайн?
- Не, не сме предвидили такава възможност, защото системата ни за електронното членство все още не е добре развита. За нас е важно вотът да е таен и достъпен за всички наши членове.

- Как ще гласуват организираните ви членове, които са над 80-годишни? Те въобще не са малко.
- Има специално предвидена възможност за гласуване в подвижна секция. Ще има над 500 такива секции. Всяка организация има ангажимента да организира на място гласуването с подвижна секция.

- Тук веднага идва въпросът за евентуалните манипулации. Как ще гарантирате, че такива няма да има? Кой ще отговаря за секцията?
- Въпросът не засяга кандидатури, не засяга евентуална личностна реализация и затова никой няма интерес от манипулации. Освен това сме предвидили гаранции вотът наистина да е таен. С урната отиват трима души, комисия, а не един човек. И този социалист, който гласува с подвижна урна, няма никакви причини да упражни друг вот от този, който би упражнил в обикновена секция в партийния съвет.

- Как ще решите въпросът с агитацията?
- Членовете на Изпълнителното бюро от три седмици обикалят страната и разясняват за какво ще се гласува. Процесът е ясен.

- Ни това имах предвид. Вие задавате два въпроса. В първия питате с кои от следните партии (АБВ, „Движение 21", ДПС, ВМРО, „Атака") евентуално да се водят разговори за участие в президентските избори. Във втория - как да се участва: в коалиция, самостоятелно, да подкрепите кандидат на друга партия или да подкрепите кандидат, издигнат от инициативен комитет. Привържениците на всеки от възможните отговори могат да агитират в негова полза и така да изкривят вота.

- Агитацията се прави главно в нашите организации, където нито една от тези партии няма място. Агитацията от страна на ИБ имаше за цел по-скоро мотивация за участие. Според мен това допитване ще даде ясна представа за отношението на БСП към различните политически сили, като естествено най-важно за нас е да разберем какво е отношението към АБВ и към ДПС.

- Не допуснахте в допитването да участват симпатизанти точно, заради опасенията в него да вземат участие хора от АБВ и „Д 21", а сега им давате възможност да влияят върху вота, агитирайки в една или друга посока. Не е ли така?
- Симпатизанти на партията, които настояваха да гласуват, бързо бяха зачислявани в партийните организации. Те избраха този път. Точно затова съставихме списъците за гласуване към датата на гласуването, за да могат да участват и симпатизанти, които са решили да станат членове. А що се отнася до АБВ, не съм усетил да има сериозен опит за манипулации от външни за БСП среди.

- Кога приключва гласуването и кога ще обявите резултатите?
- Гласуването приключва следващата неделя, към 19 ч. На 4 юли до края на деня искаме да публикуваме резултатите.

- Първата задгранична визита на лидера на БСП Корнелия Нинова не е в Брюксел, а в Москва. Какъв знак е това?
- Първият знак „навън", който Корнелия Нинова даде, бе със срещата ѝ с посланиците на страните членки на ЕС. Аз не се съмнявам в евроатлантическата насоченост нито на БСП, нито на Корнелия Нинова, въпреки носталгичния стремеж у много от нашите симпатизанти към по-близки връзки с Русия. До края на месеца Корнеля Нинова ще има сериозни срещи в Брюксел. А що се отнася до визитата в Москва, тя е на конгреса на партия „Единна Русия", който не ние насрочваме. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.