• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Европейският конкурс за млади учени събира световни експерти в София

Европейският конкурс за млади учени събира световни експерти в София

/КРОСС/ 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще се състои от 11 до 18 септември в София. То ще бъде посетено от изтъкнати учени, които ще участват в дискусията "Научно кафене", съобщиха организаторите.

На срещата, на 16 септември, от 17.30 часа в зала 11 на НДК учените ще дискутират по темата "Европа през 2050 г." и ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и с технологиите в изграждането на европейското бъдеще.

Специалните гости, с които българските учени, както и интересуващите се от иновации и технологии, ще обменят знания и опит, са проф. Питър Литълууд - британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя, проф. Григори Кабатянски - професор в Института по проблеми на предаването на информация за Руската академия на науките, проф. Диана Мишкова - професор по история и директор на Центъра за академични изследвания в София, и д-р Клеър Лий - постдокторант по физика на елементарните частици. Той работи в Националната лаборатория "Брукхейвън" към американското министерство на енергетиката.

Съпътстващата програма на научния форум включва и Ден на отворените врати на 16 септември - от 9.30 до 16.00 часа, в Интер експо център в София. Там гостите ще могат да разгледат щандовете на участниците и техните проекти.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "140 BPM", който се организира за празника на София. Спектакълът ще включва DJ шоу с музика, варираща от фолклорна музика през джаз до класика, както и 3D представяне на важни забележителности, исторически фигури, както и на откъси от популярни литературни творби, свързани със столицата. Програмата ще завърши в 22.00 часа с тържествена заря.

Европейският конкурс за млади учени дава възможността на младежи от цял свят - между 14 и 20 години, да представят своите разработки в науката пред някои от най-изтъкнатите учени в света, както и да се запознаят, и обменят знания и опит със свои връстници, имащи сходни интереси. България участва в конкурса от 1998 г. под егидата на Министерството на образованието и науката, което, съвместно с Института по математика и информатика към БАН, реализират идеята за организирането на конкурса в България. Тази година има рекорден брой заявки за участие - 150 участници от 39 държави ще представят 100 проекта.

В българския отбор ще са младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които имат богат опит в международни научни състезания. Тези участия се осъществяват с подкрепата на МОН и са част от програмата му за развиване на младите таланти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.