• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Предвидени са 24 млн. лв. за ремонт на училищните кабинети за 2020 г.

Предвидени са 24 млн. лв. за ремонт на училищните кабинети за 2020 г.

/КРОСС/ За 2020 г. са предвидени 23 или 24 милиона лева за обновяването на училищните кабинети, като значителна част от тези средства ще са за обновяване, което ще е свързано с информационните технологии. Водеща ще е промяната на методите на обучение, защото трябва да мотивираме интереса за учене на учениците, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза, че в училищата, в които има изградени STEM центрове и в тях са свързани кабинетите по математика и природни науки, има по-добро електронно обучение, по-добри резултати на учениците и се повишава интересът им за учене.

„Близо 1800 училища през тази година бяха финансирани за купуването на права за електронни дневници, а през следващите години още по-голяма част от административната работа в училище ще се електронизира", увери министър Вълчев.

Красимир Вълчев: 15-20% е средната посещаемост на лекции в университетите
„Финансираме и изграждането на wi-fi в училищата, но това не са просто рутери, а са мрежи, които покриват всички учебни стаи и имат защитни стени, каза образователният министър. Ще инвестираме и в електронната идентификация, която ще позволи информацията да се ползва само от учениците и само за полезно образователно съдържание", обясни той.

Ще можем да говорим за завършена система за електронно обучение в училище след може би 1,6 или 2 години, когато се реализира проектът "Образование на утрешния ден" в основните му дейности. Този нов европейски проект за 105 милиона лева беше представен днес в МОН. Той е свързан със създаването на електронна платформа с отворени образователни ресурси, като и в момента има такива платформи с различни ресурси - филмчета, клипчета, уроци, но те са платени", отбеляза министърът.

„Всеки създаден от учителите електронен ресурс за новата образователна платформа - урок, учебно помагало, тест или задача, ще се плаща по 160 лв. от проекта. Надяваме се до три-четири години да имаме достатъчно образователни ресурси, от които учениците да учат", каза още Вълчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.